Breaking news

Lukaku gidst effectieve Duivels naar probleemloze zege op bewogen EK-avond

'Zestal spelers van Ajax en PSV hoeft niet te vrezen voor schorsing na statements'

'Zestal spelers van Ajax en PSV hoeft niet te vrezen voor schorsing na statements'

Gepubliceerd: woensdag 12 mei 2021 om 17:21wo 12-05-2021 om 17:21

Laatste update: woensdag 12 mei 2021 om 22:35wo 12-05-2021 om 22:35

Volgens sportrecht advocaat Jan Kabalt lopen PSV'ers Eran Zahavi, Pablo Rosario, Mohamed Ihattaren, Jordan Teze en Ajacieden Noussair Mazraoui en Zakaria Labyad geen risico op een schorsing. Het zestal sprak zich op social media uit over het conflict tussen Israël en Palestina, terwijl de FIFA-regels voorschrijven dat spelers zich rondom wedstrijden niet politiek mogen uiten.

Vanaf 2014 is het volgens de FIFA-reglementen verboden om je als sporter politiek te uiten tijdens en rondom wedstrijden. Toch denkt Kabalt niet dat de vier PSV'ers en twee Ajacieden geen schorsing riskeren na hun uitingen. "Hooguit bij hun club of met sponsors als ze dienaangaande afspraken in hun contract hebben", vertelt Kabalt aan De Telegraaf.

"Maar naar mijn oordeel kan er door de KNVB, UEFA of FIFA niet tegen uitingen van spelers buiten de wedstrijden om – op hun persoonlijke Instagram- of Twitter-account – worden opgetreden", gaat Kabalt verder. "Een dergelijk verbod zou in strijd zijn met artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), de vrijheid van meningsuiting."

Volgens Kabalt gaat de FIFA-regel vooral over woorden die gezegd worden, gebaren en het tonen van teksten op shirts die onder het wedstrijdshirt. "Daar tegenover staat dat de FIFA de nationale bonden heeft opgeroepen om coulant om te gaan met spelers die tijdens of rondom de wedstrijd knielden als steunbetuiging voor George Floyd en/of de Black Lives Matter-discussie."

Via Instagram Story lieten Zahavi, Teze, Rosario, Ihattaren, Mazraoui en Labyad zich uit over de luchtaanvallen in Israël en de Gazastrook, die recent plaatsvonden. Zahavi sprak zijn steun uit naar richting zijn geboorteland Israël, terwijl het resterende vijftal juist de Palestijnen steunt.

Het is niet langer mogelijk om op dit bericht te reageren. Wij rekenen op jullie begrip. Team VP.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Bekijk het laatste nieuws