Sparta pakt laatste play-offticket na overwinning én ruime nederlaag van Heracles

16-05-2021 16:21
54

Sparta heeft het laatste play-offticket zondagmiddag weten te bemachtigen. De Rotterdammers wonnen op bezoek bij sc Heerenveen met 1-2, terwijl concurrent Heracles Almelo ruim verloor van AZ.

Heerenveen - Sparta 1-2
Vooraf was het vrijwel zeker dat Sparta bij een overwinning in Friesland de play-offs in zou gaan, doordat het een veel beter doelsaldo heeft dan Heracles. Na zeven minuten kwamen de Rotterdammers al op voorsprong, doordat Lennart Thy met zijn chocoladebeen de bal hard in de korte hoek schoot. Nog geen tien minuten later verdubbelde Sparta de marge al, doordat een afstandsschot van Wouter Burger raak ging. Opvallend was dat Heerenveen-doelman Erwin Mulder bij beide goals aan de grond genageld stond.

In de tweede helft kwam de thuisploeg weer terug in de wedstrijd: Siem de Jong schoot de bal in de linkerhoek achter Sparta-doelman Maduka Okoye. In het restant van de wedstrijd wist Heerenveen de stand niet meer gelijk te trekken. Daardoor eindigt Sparta als achtste in de competitie en grijpt de club het laatste play-offticket. Komende week zal de formatie van Henk Fraser in de nacompetitie voor een Europees ticket, aantreden tegen stadsgenoot Feyenoord.

AZ - Heracles 5-0
Heracles moest op bezoek bij AZ een resultaat halen én hopen op puntenverlies van Sparta om de play-offs nog te kunnen halen. Aanvankelijk hield Heracles lang stand, maar een aantal minuten voor rust kregen de Almeloërs de 1-0 van Myron Boadu om de oren. Na de pauze werd al snel duidelijk dat het seizoen van Heracles geen vervolg krijgt in de nacompetitie om een Europees ticket. Jesper Karlsson scoorde in het eerste kwartier na rust twee goede goals namens de thuisploeg.

In de 75ste minuut zorgde Boadu met zijn tweede goal van de middag, voor de definitieve beslissing: de spits stiftte de bal na een goede pass van Fredrik Midtsjø fraai over Heracles-doelman Janis Blaswich. Vlak voor tijd benutte Owen Wijndal de rebound van een penalty, nadat hij eerst op de lat schoot: 5-0. Daarmee gaat het seizoen als een nachtkaars uit voor Heracles.