Ajax blijft op 3 gemiddeld, PSV houdt AZ af, Feyenoord schrikt alleen van vuurwerk

16-05-2021 16:24 Laatste update: 16:27
104

Landskampioen Ajax heeft het seizoen zondagmiddag in stijl afgesloten: in de reprise van de bekerfinale tegen Vitesse werd de grens van honderd goals geslecht. PSV was al voor 99 procent zeker van de Champions League-voorrondes en pakte op bezoek bij FC Utrecht het laatste benodigde puntje. Verder maakte AZ er een galavoorstelling van tegen Heracles Almelo en werd Feyenoord even opgeschrikt tijdens zijn laatste wedstrijd voor de play-offs.

Vitesse-Ajax 1-3
Ajax had 99 keer gescoord in de voorgaande 33 speelrondes en behield in Arnhem zijn gemiddelde van drie per wedstrijd. Doelpunt nummer honderd van het seizoen liet niet lang op zich wachten: Sébastien Haller passeerde na twaalf minuten toekomstig ploeggenoot Remko Pasveer. Op slag van rust scoorden beide teams kort na elkaar: Antony tikte van dichtbij de 0-2 binnen, Loïs Openda bracht direct daarna de spanning terug. Een kwartier voor tijd viel de wedstrijd echter definitief in het slot, nadat Lisandro Martínez het laatste zetje gaf na een corner: 1-3.

FC Utrecht-PSV 1-1
PSV kon met een gerust hart naar De Galgenwaard afreizen en heeft het seizoen afgesloten met gelijkspel tegen FC Utrecht. Sander van de Streek zette zijn ploeg in de slotfase van de eerste helft op voorsprong, nadat hij via Armando Obispo scoorde. Kort na rust was het aan dezelfde kant raak, maar ditmaal was het PSV dat scoorde: gelegenheidsaanvoerder Marco van Ginkel maakte de 1-1. Dat werd ook de eindstand, waar beide teams prima mee konden leven. PSV sluit het seizoen af op plek twee, terwijl nummer zes FC Utrecht thuisvoordeel heeft in zijn play-offduel met FC Groningen.

AZ-Heracles Almelo 5-0
AZ had theoretisch gezien nog PSV van plek twee kunnen stoten, maar moet het doen met een plek in de laatste Europa League-voorrondes. De Alkmaarders maakten er tegen Heracles – dat de play-offs om Europees voetbal is misgelopen – een feestelijke middag van en bekroonden een swingende wedstrijd met een dikke overwinning. Myron Boadu en Jesper Karlsson hadden met zijn tweeën de stand naar 4-0 getild, toen Owen Wijndal in het zonnetje gezet mocht worden. De linksback mocht vlak voor tijd een penalty nemen, knalde de bal tegen de lat en maakte in de rebound alsnog zijn eerste competitietreffer van het seizoen.

Feyenoord-RKC Waalwijk 3-0
Feyenoord speelt in de play-offs om Europees voetbal tegen stadgenoot Sparta en kon tegen het al uitgespeelde RKC rustig warmdraaien. Nicolai Jörgensen en Jens Toornstra braken vlak voor rust de ban en Steven Berghuis legde in het begin van de tweede helft de 3-0 eindstand vast. De aanwezigen in De Kuip werd in de loop van de tweede helft nog even opgeschrikt: enkele supporters betraden met vuurwerk de tribunes en de wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd.