Van Basten slaat terug naar FIFA: 'Ze wilden me niet bij vergaderingen hebben'

Van Basten slaat terug naar FIFA: 'Ze wilden me niet bij vergaderingen hebben'

22-05-2021 22:49
117

Marco van Basten is zeer kritisch op de buitenspelregels die de VAR tegenwoordig aanhoudt. De analist van Ziggo Sport haalde een afgekeurd doelpunt van Karim Benzema aan als voorbeeld.

Benzema kopte knap raak, maar na lang overleggen haalde de videoscheidsrechter toch een streep door de goal. "Dat is een hele twijfelachtige situatie", zegt Van Basten in de studio van Ziggo. "Het hangt er maar net van af waar het lijntje staat en vanaf wanneer er wordt gekeken. Dit is zo minimaal dat het vervelend is."

De gewezen spits heeft ook een oplossing. "Je moet kijken of een speler volledig buitenspel staat. Daardoor krijg je veel meer goals. Als je volledig voorbij de tegenstander bent, sta je buitenspel en telt het niet. Al die andere keren kan het gewoon doorgaan. Dat deze goals worden afgekeurd is gewoon pure mazzel voor de verdedigers."

Tijdens zijn periode bij de FIFA wilde Van Basten ook al veranderingen aanbrengen in de spelregels. Hij werd echter tegengewerkt. "Ze hadden me liever niet bij vergaderingen omdat ik zei waar het op stond. Dat vonden ze vaak niet prettig. Blijkbaar was ik veel te direct. Mijn periode daar heeft niet geleid tot hetgeen wat ik wel voor ogen had."