Juventus en De Ligt ontsnappen door flater Napoli en gaan tóch Champions League in

23-05-2021 22:44 Laatste update: 23:07
103

Juventus plaatst zich na een zinderende slotdag in de Serie A ternauwernood voor de Champions League. De Oude Dame moest zelf winnen van Bologna en hopen op puntenverlies van Napoli óf AC Milan. Aan beide voorwaarden werd voldaan.

Bologna - Juventus 1-4
Voorafgaand aan de laatste speelronde wist de onttroonde kampioen dat het plaatsing voor de Champions League niet meer in eigen hand had. Op bezoek bij Bologna deed de formatie van Andrea Pirlo, waar Cristiano Ronaldo op de bank zat, haar eigen plicht. In de zesde minuut werkte Federico Chiesa de 0-1 al tegen de touwen, nadat de aanvaller alert was na een schot van Adrien Rabiot. In het restant van de eerste helft maakte Juve via Álvaro Morata en Rabiot ook de 0-2 en 0-3.

In de tweede helft tekende Morata met zijn tweede treffer van de avond nog voor 0-4: de Spanjaard schoot de bal met zijn linkerbeen net onder de hand van de Bologna-doelman door. De thuisploeg maakte in de slotfase nog de 1-4 via Riccardo Orsolini. Het deerde Juventus niet: La Vecchia Signora was vooral geïnteresseerd in het nieuws uit Napels en Bergamo.

Napoli - Hellas Verona 1-1
In tegenstelling tot Juventus was Napoli niet afhankelijk van andere ploegen voor een Champions League-ticket. Bij een overwinning verzekerde de formatie van Gennaro Gattuso zich van een plekje in het miljardenbal. De gelijke stand stond aanvankelijk lang op het scorebord, maar in de zestigste minuut maakte Napoli de bevrijdende openingstreffer. Amir Rrahmani kreeg de bal vanuit een corner voor zijn voeten en aarzelde niet: 1-0. Niet veel later was die voorsprong echter alweer verdampt: uit een counter schoot Davide Faraoni de bal achter doelman Alex Meret: 1-1.

In het restant van de wedstrijd kreeg Napoli nog een aantal goede mogelijkheden. De ploeg verzuimde alleen om die te verzilveren tot goals, waardoor het duel met Hellas in 1-1 eindigde. Napoli grijpt daarmee nét naast Champions League-voetbal en zal volgend seizoen actief zijn in de Europa League: i Partenopei moeten tandenknarsend toezien hoe Juventus alsnog de Champions League in gaat.

Atalanta Bergamo- AC Milan 0-2
Milan had in Bergamo dezelfde opdracht als Napoli voor deze speelronde: een overwinning was voor I Rossoneri genoeg om de Champions League voor het eerst in zeven jaar weer te bereiken. Het lukte Milan, in tegenstelling tot Napoli, wél om die opdracht te volbrengen. In de 43ste minuut maakte Franck Kessié uit een strafschop de bevrijdende 0-1 voor Milan. In de blessuretijd van de tweede helft scoorde Kessié wéér uit een strafschop: 0-2. Marten de Roon moest nog met rood van het veld. Toen hij de kaart kreeg, gaf hij de scheidsrechter nog een duw. Door de overwinning gaat Milan ook over Atalanta heen, waardoor het als tweede eindigt in de Serie A.