Interview Danjuma: over Engeland, interesse, Ajax-link en Eredivisie-rentree

Interview Danjuma: over Engeland, interesse, Ajax-link en Eredivisie-rentree

25-05-2021 11:21 Laatste update: 11:31
56

Arnaut Danjuma Groeneveld hoopt aankomende zomer op een mooie stap in zijn carrière. Vanuit de Premier League is er veel belangstelling voor de vleugelaanvaller van Bournemouth, die het afgelopen seizoen indruk maakte met zeventien competitiegoals. VoetbalPrimeur spreekt met Danjuma over het seizoen met Bournemouth, de voetbalcultuur in Engeland, zijn toekomst, de interesse van Ajax én een eventuele terugkeer naar de Eredivisie.

Het interview met Danjuma werd even kort uitgesteld omdat de aanvaller op de club moest blijven. Danjuma sleepte een paar individuele prijzen in de wacht en had daarom media-verplichtingen. Hij werd Player of the Month en won de Goal of the Month en dus pakte Bournemouth het wat groter aan. "De perschef stuurde me een berichtje en daarom moest ik wat langer op de club blijven. Ik heb veel individuele onderscheidingen gekregen. Dat laat zien dat je iets goed doet", zegt Danjuma.

Danjuma heeft net zijn tweede seizoen in Engeland afgerond. Bournemouth liep promotie naar de Premier League mis, maar aan Danjuma heeft het niet gelegen. Hij maakte in 2019 voor ruim zestien miljoen euro de overstap van Club Brugge naar de Engelse club. Een verhuizing vraagt normaal gesproken veel, ook voor een voetballer, maar Danjuma had er weinig moeite mee. "Ik ben goed op mezelf. Voordat ik naar Engeland ging ben ik ook naar België verhuisd, al ligt dat dicht bij Nederland. Maar het heeft me wel voorbereid op Engeland, omdat ik in België voor het eerst op mezelf ging wonen."

"Je zit in het buitenland, veel dingen gaan anders en je moet van alles regelen. Dat is een goede voorbereiding geweest op Engeland. Ik spreek vloeiend Engels en heb weinig moeite gehad om me aan te passen. Nee, ik ben nergens tegenaan gelopen. M'n vrienden vliegen gewoon op en neer. Je bent er binnen een uurtje met het vliegtuig", zegt hij.

'Mensen zien voetbal als een religie'
Danjuma is onder de indruk van het 'voetbalgekke' Engeland, al mist hij de aanwezigheid van de supporters wel. "Het is nu niet helemaal hetzelfde, daar word je ook niet gelukkig van. In het veld merk je dat toch. Het is verschrikkelijk, als ik eerlijk moet zijn. Ik ben iemand die geniet van de druk en de supporters in het stadion. Als je scoort, het juichen, dat zijn momenten waarvoor je leeft. Een vol stadion is het mooiste."

"Je hebt hier mensen die het voetbal als een religie zien. Als je in Engeland aankomt, merk je wel dat het anders is dan in de rest van de wereld. Engeland is nergens mee te vergelijken. Niet alleen met Nederland, maar ook niet met de andere landen waar ik gespeeld heb. Er zijn nu dan geen supporters in de stadions, maar los daarvan zijn de stadions, de faciliteiten en de professionaliteit van een heel ander niveau."

Danjuma is positief verrast door het niveau in het Championship. "In mijn optiek is de Premier League de beste competitie ter wereld. Maar ik vind het Championship ook een goede competitie om mezelf te bewijzen. We komen clubs tegen die uit de Premier League zijn gedegradeerd. Bijvoorbeeld Norwich City en Watford. Mensen denken dat het Championship een rennen-vliegen-opstaan-competitie is, maar dat is al een tijdje niet meer zo. Het is een kleinere versie van de Premier League."

'Bournemouth zou met PSV en Ajax strijden'
Het niveau van het Championship en de Eredivisie wordt wel eens gekscherend met elkaar vergeleken. Danjuma denkt dat Bournemouth makkelijk mee zou kunnen in Nederland. "Ik denk dat Bournemouth samen met Ajax en PSV zou strijden om de landstitel. Bij Bournemouth zitten veel spelers die voor de nationale ploeg uitkomen, dat doe je ook niet zomaar. De club heeft een Premier League-historie en is een keer negende geëindigd. Dan moet je wel ver kunnen komen in de Eredivisie. Als je kijkt naar de transfers en salarissen die in Engeland betaald worden, vind je dat nergens anders."

Maar hoe goed het niveau in het Championship ook is, Danjuma hoopt aankomende zomer op een stap in zijn carrière. Er is interesse uit de Premier League voor hem. "Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik ambitieus ben. Mocht er iets goeds voorbijkomen, dan zal ik dat altijd overwegen. Ik wil zo hoog mogelijk voetballen. Als ik eerlijk ben, zie ik mezelf niet nog een jaar in het Championship spelen."

Ajax
Danjuma werd afgelopen winter in verband gebracht met Ajax, dat een vervanger voor Quincy Promes zocht. Hij krijgt vaak de vraag hoe serieus het was. "Ik heb gehoord dat er interesse was van Ajax, maar het moment was misschien niet zo goed. Ik voelde me goed bij Bournemouth en wilde me op de rest van het seizoen richten."

Danjuma wist bij NEC een toptransfer naar Club Brugge af te dwingen. Hoewel hij pas 24 is, wordt een terugkeer naar Nederland niet meteen afgeschoten. "Je zou altijd kunnen overwegen om terug te gaan naar Nederland. Ik heb altijd wel gezegd dat het afhankelijk is van de club, want ik ben er geen voorstander van om voor een laagvlieger uit de Eredivisie te spelen. Mocht er een goede club uit Nederland komen, dan zal ik het altijd overwegen. Als het juiste moment daar is."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)