Van de Beek vergeleken met Klaassen: 'Zelfde acties als bij Ajax, vaak voor niets'

Van de Beek vergeleken met Klaassen: 'Zelfde acties als bij Ajax, vaak voor niets'

Gepubliceerd: woensdag 26 mei 2021 om 08:51wo 26-05-2021 om 08:51

Laatste update: woensdag 26 mei 2021 om 09:38wo 26-05-2021 om 09:38

Donny van de Beek kan woensdagavond op zijn 24ste zijn tweede Europa League-finale spelen, maar lijkt veroordeeld tot een bijrol. In 2017 viel hij namens Ajax twintig minuten voor tijd in tegen Manchester United, zijn huidige werkgever die woensdag het Spaanse Villarreal treft: ook ditmaal koerst hij af op een rol als bankzitter.

Van de Beek kwam voor bijna veertig miljoen euro over van Ajax, maar heeft zijn stempel nog niet kunnen drukken tijdens zijn debuutjaar op Old Trafford. De Oranje-international uit Nijkerkerveen stond in de Premier League slechts vier keer in de basis en heeft één doelpunt en één assist kunnen noteren. "Als je ziet hoe weinig hij wordt gebruikt, dan vraag je je toch echt af waarom ze eigenlijk 39 miljoen euro voor hem hebben neergeteld", stelt Arnold Mühren – ex-speler van Ajax én Manchester United – in gesprek met De Telegraaf. "Dat middenveld is echt overvol", doelt hij op de aanwezigheid van onder meer Bruno Fernandes en Paul Pogba.

Ook voormalig Manchester United-scout Ed van Stijn ziet dat Van de Beek vooralsnog niet uit de verf is gekomen op Old Trafford. Van Stijn trekt de vergelijking met Davy Klaassen, die voor 27 miljoen euro werd aangetrokken door Everton, maar na één jaar alweer door de achterdeur vertrok. "Dat zijn jongens die hun hele voetballeven in het Ajax-systeem hebben doorgebracht en helemaal vanuit hun kracht konden spelen in die specifieke speelwijze", denkt hij. "In het Ajax-systeem zijn de looplijnen voor dit type middenvelders helemaal ingeslepen. Bij Manchester United maakt hij dezelfde loopacties, maar heel vaak voor niets, omdat die ballen niet komen."

"Vertrek misschien de beste oplossing"
Die Klaassen heeft een topseizoen bij Ajax achter de rug en lijkt meer kans te maken op een plek in de EK-selectie van Oranje dan voorganger/opvolger Van de Beek. Volgens Mühren is het een teken aan de wand. "Ik heb gezien dat ze ook alweer in verband worden gebracht met Jack Grealish. Als zijn perspectief deze zomer niet verbetert, zou een vertrek misschien de beste oplossing zijn voor Van de Beek."

Woensdagmiddag krijgt Van de Beek te horen of hij erbij is tijdens het EK. Later op de avond vindt de finale tussen Manchester United en Villarreal plaats: de aftrap in het Poolse Gdansk is om 21.00 uur.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wie wint de Europa League?

Manchester United
73%
Villarreal
27%
(913 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws