Sprookje voor Villarreal: Europa League-titel na bizarre penaltyreeks tegen United

26-05-2021 23:55 Laatste update: 27-05-2021 00:20
119

Villarreal heeft de Europa League op zijn naam geschreven ten koste van Manchester United. Na 120 minuten spelen stond er een 1-1 eindstand op het scorebord, waardoor er penalty's aan te pas moesten komen. Die werden het best genomen door de Spaanse club. Pas bij de elfde strafschop ging het mis voor United: David De Gea werd de grote schlemiel.

De wedstrijd begon wat gezapig. The Mancunians pakten het initiatief tegen de Spaanse opponent, die ver terugzakte op eigen helft. Het maakte de wedstrijd er niet leuker op. United wist niet wat het moest beginnen met het defensief ingestelde Villarreal en kwam niet tot écht gevaar.

Aan de andere kant van het veld leverde de eerste kans meteen een doelpunt op. Villarreal-topscorer Moreno werd volledig vrijgelaten na een vrije trap van Dani Parejo en kon de bal achter David De Gea werken. Het leek op een ingestudeerde vrije trap van El Submarino Amarillo, de United-spelers konden het niet volgen.

Villarreal wist deze tussenstand vrij simpel vast te houden tot de rust. United kwam na de theepauze echter beter voor de dag. Villarreal kwam niet meer van de eigen helft en dat resulteerde in de gelijkmaker. Cavani kreeg de bal met wat geluk voor zijn voeten, twijfelde niet en schoot deze hard achter Gerónimo Rulli. De VAR François Letexier keek samen met AVAR Pol van Boekel nog naar mogelijk buitenspel, maar de treffer bleef staan.

United ging vervolgens op zoek naar de winnende treffer en kwam een aantal keer dreigend voor het doel van Villarreal. Vlak voor tijd was de grootste kans misschien nog wel voor Paul Pogba, maar zijn kopbal vloog over het doel van Rulli.

In de reguliere speeltijd vonden United en Villarreal het net niet meer, waardoor er een verlenging noodzakelijk was om een winnaar aan te wijzen. Villarreal kwam daarin beter uit de startblokken. De Spanjaarden kwamen een aantal keer dreigend voor het doel van De Gea, maar het vizier stond niet op scherp. In het restant van de verlenging gebeurde er nog maar weinig: penalty's moesten de beslissing gaan brengen.

Het was uiteindelijk Villarreal dat de pingels het beste nam. Het werd een zenuwslopende serie: de spelers van beide ploegen konden lange tijd niet missen. Pas bij een 11-10 tussenstand voor Villarreal ging het mis. De Gea, die geen enkele van de elf Spaanse penalty's wist te keren, kreeg de bal niet langs Rulli. Het zorgde voor grote vreugde bij Villarreal, dat na twee Intertoto Cup's nu de Europa League op zijn naam mag schrijven.