Eredivisie-clubs opgelet: achttien buitenkansjes uit de Keuken Kampioen Divisie

Eredivisie-clubs opgelet: achttien buitenkansjes uit de Keuken Kampioen Divisie

30-05-2021 12:00
40

Het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie zit erop. Cambuur en Go Ahead Eagles pakten de directe promotieplaatsen en na de spannende play-offs verzekerde NEC zich ook van promotie naar de Eredivisie. Zoals ieder jaar zullen ook de clubs op het hoogste niveau de verrichtingen van talentvolle spelers in de KKD gevolgd hebben. VoetbalPrimeur neemt de achttien buitenkansjes voor Eredivisieclubs met je door.

Keeper: Jay Gorter (Go Ahead Eagles)
Officieel staat hij nog onder contract in Deventer en dus kunnen clubs die het afgelopen seizoen in de Eredivisie spelen hem nog oppikken. De onderhandelingen tussen Go Ahead en Ajax zouden zijn stopgezet en Vitesse schrok van de vraagprijs van 750.000 euro: onder welke lat zal recordkeeper Gorter volgend seizoen staan?

Rechtsback: Bart van Rooij (NEC)
Clubs die de talentvolle back uit Escharen los willen weken in het Goffertstadion, zullen niet goedkoop uit zijn. Door de promotie van NEC naar de Eredivisie werd het contract van Van Rooij automatisch tot medio 2023 verlengd en in Nijmegen bestaat de hoop dat er mooi geld verdiend kan worden met hun talent uit eigen jeugd.

Centrale verdediger rechts: Damon Mirani (Almere City)
Transfervrij op te halen! De afgelopen jaren was Mirani steunpilaar van de club uit Flevoland en dit seizoen was hij zelfs de nummer twee op de ranglijst van meest succesvolle passes. Dan doe je het als centrale verdediger gewoon goed. Zou een aanwinst zijn voor iedere club uit het rechterrijtje die nog een degelijke stopper zoeken.

Centrale verdediger links: Micky van de Ven (FC Volendam)
Trainers en aanvoerders van de clubs op het tweede niveau riepen de linksbenige verdediger uit tot Talent van het Jaar en dat is niet meer dan logisch. Met zijn indrukwekkende fysiek was de 20-jarige Van de Ven vele spitsen de baas en daarnaast vervulde hij ook nog een belangrijke rol in de opbouw van de formatie van trainer Wim Jonk.

Linksback: Souffian El Karouani (NEC)
De eerste seizoenshelft van de aanvallend ingestelde vleugelverdediger was bijzonder goed, maar na de winterstop zakte het allemaal wat in. El Karouani leek zijn aanvalslust een beetje te zijn verloren, maar op het juiste moment vond hij het niveau terug en was hij belangrijk in de play-offs voor NEC. De wereldgoal van Jonathan Okita tegen NAC (1-2) was nooit gevallen zonder de assist van 'Souf'.

Controleur: Mees Hoedemakers (Cambuur)
De stille kracht achter het succes van Cambuur. De ploeg uit Leeuwarden had doelpuntenmakers, rappe vleugelaanvallers en een schier ondoordringbare defensie, maar dat geheel werd bij elkaar gehouden door Hoedemakers. De club uit Leeuwarden haalde hem afgelopen zomer definitief op bij AZ en dat lijkt een gouden greep te zijn geweest. Hij kan hogerop.

Spelmaker: Mounir El Allouchi (NAC Breda)
De assistkoning van het afgelopen Keuken Kampioen Divisie-seizoen. Hij bereidde veertien doelpunten van ploeggenoten voor en zelf maakte hij er ook nog eens dertien bij. El Allouchi is al vijf seizoenen één van de motoren van NAC, maar deze zomer loopt zijn contract af. Welke club uit de Eredivisie pikt de 26-jarige Roosendaler gratis op?

Spelmaker: Benjamin Bouchouari (Roda JC)
De ontwikkeling van de kleine middenvelder dit seizoen was een lust voor het oog. Het bij vlagen stroperige spel van Roda werd moeiteloos versneld door Bouchouari, die de meeste succesvolle dribbels van de competitie afrondde en menig tegenstander te snel af was met een korte draai. De 19-jarige spelmaker doet er misschien verstandig aan om nog een jaartje te rijpen op het tweede niveau, maar clubs uit de Eredivisie kunnen natuurlijk wel alvast toeslaan.

Rechsbuiten: Elayis Tavsan (NEC)
'Tavsankelijkheid' was dit seizoen een begrip in Nijmegen. NEC was gedurende het reguliere seizoen erg wisselvallig en speelde alleen goed als Tavsan het op zijn heupen had. De vleugelaanvaller speelde zichzelf daarmee al in de belangstelling van de gehele Turkse top en dus zou het niet gek zijn als de Nederlandse (sub)top binnenkort ook op de stoep voor het Goffertstadion staat.

Linksbuiten: Issa Kallon (Cambuur)
Elf doelpunten, negen assists en in alle 31 competitiewedstrijden die hij meespeelde een constante dreiging voor de rechtsback van de tegenstander. Issa Kallon is moeilijk af te stoppen als hij in vorm is en was één van de drijvende krachten in het kampioenselftal van Cambuur. Hij heeft nog maar een contract voor een jaar in Friesland en dus lonkt een stap hogerop.

Spits: Sydney van Hooijdonk (NAC Breda)
De 'Zoon Van' stapte dit seizoen definitief uit de schaduw van zijn vader. Ondanks dat Van Hooijdonk minder kansen kregen van trainer Maurice Steijn dan hem lief was, kwam hij toch tot het mooie aantal van vijftien competitiedoelpunten. De 21-jarige Bredanaar kreeg 1688 speelminuten en scoorde dus ongeveer één keer per 110 minuten. Deze zomer loopt de verbintenis van Van Hooijdonk in het Rat Verlegh Stadion af.

Bankzitters: Sonny Stevens (keeper, Cambuur), Cas Odenthal (centrale verdediger, NEC), Amir Absalem (Roda JC, linksback), Thom Haye (controleur, NAC Breda), Jerome Deom (spelmaker, MVV), Karim Loukili (linksbuiten, Helmond Sport), Jizz Hornkamp (spits, FC Den Bosch).

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)