50 jaar na eerste Europacup-winst Ajax: 'Alleen rappe aanvallers, wisten we'

50 jaar na eerste Europacup-winst Ajax: 'Alleen rappe aanvallers, wisten we'

02-06-2021 07:58
65

De eerste Europa Cup-winst van Ajax is woensdag een halve eeuw oud. De Amsterdammers rekenden op 2 juni 1971 af met het Griekse Panathinaikos en wonnen voor de allereerste keer de Cup met de Grote Oren: Sjaak Swart en Arie Haan (foto) waren erbij op Wembley.

Ajax wist niet wat het van de tegenstander moest verwachten. "Panathinaikos hadden we nooit zien spelen. We hoorden alleen dat ze een paar rappe aanvallers hadden", vertelt doelpuntenmaker Haan aan het Algemeen Dagblad. "Tegenwoordig kennen clubs en spelers elkaar door en door." De inmiddels 72 jaar oude Groninger weet nog dat trainer Rinus Michels de meest nerveuze van allemaal was. "Wij zaten achter in de bus een potje te kaarten. Zoals altijd. Kwam Michels ineens aanlopen. Het wordt eens tijd dat jullie je op de wedstrijd concentreren, verdomme. Bloedlink was de trainer."

Swart vindt het niet meer dan logisch. "Michels wist toen al negen maanden dat hij trainer van Barcelona zou worden. Met een Europese prijs op zak werd hij veel beter ontvangen daar." Die prijs kwam er ook, nadat Mister Ajax tijdens de rust werd vervangen door Haan. "Ik heb dat al achttien keer uitgelegd", aldus Swart. "Michels wilde per se winnen. Hij verontschuldigde zich en we hebben het uitgepraat. Daarmee was het klaar."

Het winnende Ajax-team van destijds is overigens flink uitgedund. Naast Haan en Swart zijn nog maar drie spelers van toen in leven: Heinz Stuy, Horst Blankenburg en Johan Neeskens. "Dat hakt er wel in, hoor, als je weer slecht nieuws krijgt", aldus Haan. "Mijn hele leven passeert dan weer de revue. Ik voel me hartstikke fit, ja, maar ook als je fit bent, kun je zo ondersteboven vallen." Ook bij Swart ging het overlijden van onder meer Johan Cruijff, Barry Hulshoff en Wim Suurbier niet in de koude kleren zitten. "Toen zij overleden, dacht ik wel: wanneer is mijn tijd? Ik heb zoveel lol met ze gehad."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is te beluisteren via Spotify, Podimo en Apple Podcast.