Jonker fel in debat over 5-3-2: 'Die mafketels beginnen ook over Elfstedentocht'

Jonker fel in debat over 5-3-2: 'Die mafketels beginnen ook over Elfstedentocht'

03-06-2021 15:58
152

Het 5-3-2 systeem van Oranje is door velen al failliet verklaard na de teleurstellende oefenwedstrijd tegen Schotland, maar Andries Jonker vindt dat te voorbarig. Volgens de trainer van Telstar was het treffen van woensdagavond geen graadmeter.

Voetbal International heeft meerdere kenners gevraagd naar hun mening over het Oranje-systeem: volgens de meesten van hen past het niet bij Oranje, maar Jonker – vertrouweling van Louis van Gaal, die tijdens het WK van 2014 furore maakte met de 5-3-2 – vindt dat er meer geduld betracht moet worden. "Hoe kun je nu in godsnaam na die wedstrijd tegen Schotland serieus zeggen dat dit niks is en dat het niet werkt?" De Telstar-trainer wijst op de wissels van Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum, die na een half uur al naar de kant gingen. "Dan kunnen de deskundigen er toch geen oordeel over hebben? Wat denken we dan met z'n allen, dat dit gelijk werkt?"

Jonker trekt de vergelijking met de traditionele discussies over de Elfstedentocht. "Toen het afgelopen winter één nacht -2 graden was geweest, begonnen al die mafketels over de Elfstedentocht. Dat is tekenend voor ons land. Zo is het met het 5-3-2-systeem ook", klinkt het. "Ik snap dat er tijdsdruk is, maar Frank heeft voor zichzelf kennelijk een duidelijk keuze gemaakt: dit wil hij en dus moet hij het erin slijpen."

Volgens Jonker heeft Oranje bovendien niet de benodigde vleugelaanvallers voor een 4-3-3 systeem. "Hebben wij een buitenspeler van het niveau Arjen Robben? Nee, wij hebben aardige buitenspelers, maar niet van absoluut topniveau." Verder zit het qua spelersmateriaal wel goed in alle linies, betoogt hij. De belabberde wedstrijd tegen Schotland zegt Jonker dan ook niet veel. "Een beetje geduld hebben mag best. Daarnaast zijn wij ook wel wereldkampioen hopeloze voorbereidingen spelen, hoor."