'Ik denk dat er wordt geprobeerd om gelijk te spelen tegen Nederland'

'Ik denk dat er wordt geprobeerd om gelijk te spelen tegen Nederland'

06-06-2021 07:34
20

Evgeniy Levchenko zegt dat Oekraïne de groepswedstrijd tegen het Nederlands elftal niet meteen als cruciaal ziet. Hij denkt dat er wordt ingezet op een punt en dat plaatsing voor de volgende ronde tegen Oostenrijk en Noord-Macedonië bewerkstelligd moet worden.

Nederland is volgende week zondag de eerste tegenstander van Oekraïne op het EK. Levchenko laat voor De Telegraaf zijn licht schijnen op die wedstrijd. Ondanks dat hij in totaal veertien seizoenen in Nederland speelde, juicht hij voor zijn geboorteland.

"Het is vrij lastig om deze groep niét te overleven. Strandt Shevchenko (foto), dan wordt het echt als een fiasco gezien. Dat heeft hij zelf ook geroepen", zegt Levchenko. "De openingswedstrijd tegen Nederland wordt niet als de cruciale gezien. Dat wordt een heel lastig duel voor Oekraïne. Dus denk ik dat er wordt geprobeerd gelijk te spelen. Een punt zou een goed resultaat zijn. In de oefenwedstrijden was al te zien dat Oekraïne de counter probeert te perfectioneren. Dat is echt met het oog op Nederland."

Met Andriy Shevchenko heeft Oekraïne een bekende naam aan boord. De ex-spits maakte furore bij onder meer Chelsea en AC Milan. Oekraïne stelde hem vijf jaar geleden aan als bondscoach. "De mensen vonden hem onervaren, maar zijn voordeel is dat hij in zijn actieve carrière met grote coaches heeft gewerkt en veel heeft geleerd in het buitenland. Daarvoor hadden we bondscoaches die alleen in Oekraïne hebben gewerkt en dat is een groot verschil."

"De EK-sfeer is in Oekraïne nog ver te zoeken. Er lopen nog geen mensen in het geel-blauw over straat. Dat komt vooral doordat de mensen niet achter de ploeg aan kunnen reizen en bij de wedstrijden kunnen zijn. Ook in de pers wordt er nog niet overdreven veel over het toernooi gezegd en geschreven. Ik hoor wel dat veel mensen het EK zullen gaan kijken. Het moet nog echt gaan leven, maar ik verwacht dat dat in de laatste week wel gebeurt."