Kritiek op 'verbitterde' Afellay: 'Dan denk ik: doe eens rustig aan, jongen'

7 juni om 09:10

Henk Spaan heeft kritiek op de analyses van Ibrahim Afellay bij de NOS. Voor en tijdens de nederlaag van Jong Oranje in de halve finale van het EK was de oud-PSV'er hard voor Sven Botman, tot ergernis van Spaan.

Jong Oranje verloor met 1-2 van de latere Europees kampioen Duitsland en Botman speelde een ongelukkige rol bij de twee goals, nadat Afellay hem al voor de wedstrijd door de mangel haalde. De verdediger van Lille OSC zou 'de draaicirkel van een vrachtwagen' hebben. In de rust herhaalde Afellay die woorden.

'Ibi speelde hard op de man. Als hij dat tijdens zijn carrière als voetballer vaker had gedaan, zou er misschien iets meer van terecht zijn gekomen', schampert Spaan in zijn column voor Het Parool.

'Mag een analist een speler zo stevig aanpakken? Zeker, maar als de loopbaan van de analist in kwestie vragen oproept, bijvoorbeeld: hoe is het mogelijk dat Afellay vier seizoenen bij Stoke City onder contract stond en daarin slechts tot 49 wedstrijden kwam met 2 doelpunten op zijn conto en daarvoor in 4 seizoenen Barcelona 21 wedstrijden speelde waarin hij 1 keer scoorde, denk ik, doe eens rustig aan, jongen. De verbittering ligt er wel heel dik bovenop.'