Koeman legde De Jong druk op: 'In die rol mijn beste wedstrijden gespeeld'

Koeman legde De Jong druk op: 'In die rol mijn beste wedstrijden gespeeld'

Gepubliceerd: woensdag 9 juni 2021 om 15:13wo 09-06-2021 om 15:13

Frenkie de Jong voelt zich klaar voor zijn eerste eindtoernooi met het Nederlands elftal. Dat de 24-jarige middenvelder met FC Barcelona minder presteerde in het slot van het seizoen, had volgens hem niets met vermoeidheid te maken.

"Die wedstrijd thuis tegen Granada, waarin we voor het eerst bovenaan konden komen, hadden we moeten winnen. Daarvóór hadden we een goede fase. Pas na die 3-3 tegen Levante voelde je het een beetje uitdoven", vertelt De Jong aan het Algemeen Dagblad. "Maar dat was denk ik vooral mentaal, omdat je voelde dat het niet meer ging lukken."

De Jong geeft zichzelf een krappe voldoende. "Ik denk dat ik persoonlijk meer heb laten zien dan in het seizoen hiervoor. Maar we zijn geen kampioen geworden, zijn ook vroeg uitgeschakeld in de Champions League. In dat opzicht is het geen goed seizoen geweest, ondanks dat we wel de beker hebben gewonnen. Bij een club als Barcelona wil je toch meer. Het was niet goed genoeg."

De oud-Ajacied sprak voorafgaand aan het seizoen met Ronald Koeman over zijn rol bij Barça. De trainer drukte hem op het hart om beslissender te zijn. "Hij gaf me veel vertrouwen, maar legde me ook meer druk op. Ik vond dat prettig", stelt De Jong, die ook wijst naar zijn rol. Bij Ajax en in zijn eerste jaar in Camp Nou speelde hij iets meer teruggetrokken. "Als rechtshalf sta je wat hoger op het veld, dan wordt er ook wat meer van je verwacht als het gaat om beslissende acties. Ik denk ook wel dat ik mijn beste wedstrijden heb gespeeld in die rol."

"Het liefst speel ik sowieso op het middenveld, of dat nou rechtshalf is of controlerend. Zolang ik maar mijn vrijheid heb. Ik zou niet als een nummer 10 willen spelen die steeds moet wachten tot hij de bal krijgt, ik wil betrokken zijn in het spel", aldus De Jong.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Een 6,5 voor het seizoen van Frenkie de Jong:

Prima inschatting
49%
Veel te bescheiden
45%
Veel te royaal
7%
(1533 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws