'De Stofzuiger' velt hard oordeel: 'Voorlopig is Oranje beter af zonder De Roon'

9 juni om 23:46

Willy van de Kerkhof heeft serieuze twijfels bij de basisplaats van Marten de Roon in het Nederlands elftal. Zelf verdiende hij als speler van PSV en Oranje de bijnaam 'De Stofzuiger', maar hij vindt niet dat de dertigjarige middenvelder al recht heeft op die 'eretitel'.

"Ik zie 'stofzuiger' als een eretitel en die moet je wel eerst verdienen. Op dit moment vind ik dat De Roon dat nog niet heeft gedaan", zegt Van de Kerkhof tegen De Telegraaf. "Een echte stofzuiger is een speler die de trainer samen met de keeper als eerste op het opstellingenformulier zet. Die het hele team beter laat functioneren en onmisbaar is, zoals N’Golo Kanté bij Frankrijk. Die status heeft De Roon nog helemaal niet bij Oranje."

Bondscoach Frank de Boer benadrukte al meermaals hoe belangrijk De Roon in zijn ogen is. De speler van Atalanta Bergamo liet zelf bovendien weten alle kritiek wel zat te zijn. Toch ziet Van de Kerkhof een belangrijk pijnpunt. "Het gaat niet alleen om duels winnen of ballen afpakken, maar vervolgens moet je de ballen ook naar de goede kleur spelen. Dat heeft De Roon de afgelopen wedstrijden niet goed gedaan."

De PSV-icoon zou zeker in een 5-3-2 systeem kiezen voor een 'voetballende middenvelder' voor de verdediging. "Ik zou daarom veel liever Frenkie de Jong of Ryan Gravenberch zien op die plek. In wedstrijden tegen sterkere tegenstanders zou je wel weer voor een type als De Roon voor de verdediging kunnen kiezen, maar voorlopig is Oranje beter af zonder."