'Gezonde arrogantie dat de Ajax-opleiding zich de beste van de wereld noemt'

10 juni om 16:26

Ajax is hofleverancier van het EK met zeventien zelfopgeleide spelers. Een van hen is Toby Alderweireld, die niet verrast is door het nieuws.

"De opleiding staat wereldwijd enorm hoog aangeschreven. Maar het heeft ook te maken met de kansen die jeugdspelers in de eerste ploeg krijgen en het vertrouwen dat ze genieten", zegt de Belgische international tegen De Telegraaf.

"Ik kijk met een fantastisch gevoel terug op mijn Ajax-tijd", vervolgt Alderweireld. "Ik ben bevoorrecht die tijd te hebben mogen meemaken, want daar heb ik gereedschap voor mijn verdere carrière gekregen: de basis en de inzichten om een topspeler te worden. Als je jong bent, moet je heel hard aan jezelf werken. En dat kon bij Ajax perfect, omdat daar alle mogelijkheden waren om te verbeteren."

Alderweireld weet dat Ajax de beste opleiding ter wereld nastreeft. "Ik vind het gezonde arrogantie dat de Ajax-opleiding zich de beste van de wereld noemt. Men probeert zich voortdurend te verbeteren om de beste te blijven. Natuurlijk kan ik niet over andere academies oordelen, omdat ik daar niet ben geweest. Maar ik had geen andere gewild dan de Ajax-opleiding."