Kuyt licht Oranje-viertal uit richting EK-start: 'Zij vormen het fundament'

Kuyt licht Oranje-viertal uit richting EK-start: 'Zij vormen het fundament'

Gepubliceerd: vrijdag 11 juni 2021 om 08:32vr 11-06-2021 om 08:32

Dirk Kuyt heeft vertrouwen in een goed EK van het Nederlands elftal. De 104-voudig international, die zilver en brons won op de WK's van 2010 en 2014, ziet dat er wel erg veel negativisme heerst rond de ploeg van bondscoach Frank de Boer.

"Na het duel met de Schotten was ik ook heel kritisch en teleurgesteld, maar ik denk dat de bondscoach en de spelers dat ook waren. Tegen Schotland zag ik slechts één lichtpuntje: Jurriën Timber. Maar Georgië-thuis gaf meer aanknopingspunten", zegt Kuyt in De Telegraaf.

Zo is Kuyt blij dat Daley Blind terug is. "Hij is rustig aan de bal en wil die eigenlijk alleen maar vooruit spelen. Dat geeft het elftal een goede dynamiek. Maarten Stekelenburg straalde rust uit en maakte na één minuut van een grote kans een halve kans door goed positie te kiezen en lang te blijven staan. Hij doet geen gekke dingen. En als ik dan Georginio Wijnaldum zie als leider binnen en buiten het veld en Memphis Depay voor de vierde wedstrijd op rij scoort, dan is dat heel positief. Zij vormen het fundament van het Nederlands elftal, de as."

Frenkie de Jong komt in het 5-3-2 systeem nog niet helemaal uit de verf, maar daar heeft Kuyt wel een verklaring voor. "De tegenstander liet heel bewust Marten de Roon aan de bal en daar ligt niet zijn grootste kwaliteit. Als je Ryan Gravenberch in het elftal brengt in plaats van De Roon, krijg je al meer diepgang en voor Frenkie meer ruimte op het middenveld. Het mooie is dat Nederland niet de moeilijkste tegenstanders in de poule heeft en dus tijd krijgt om in het toernooi te groeien."

Ook voor Wout Weghorst zou Kuyt een basisplaats inruimen. "Ik zie ook wel dat het soms te snel gaat voor Weghorst, maar bij hem is bijna elke kans een goal. Dat laatste is bij Malen nog niet het geval."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Nederland Nederland

Poll

Malen of Weghorst?

Malen
70%
Weghorst
27%
Iemand anders, namelijk...
3%
(3940 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws