Oekraïne toch in veelbesproken shirt tegen Oranje: 'UEFA heeft het goedgekeurd'

12 juni om 11:58

De UEFA sommeerde Oekraïne om het shirt voor het aankomende EK aan te passen, maar het land mag tóch met het oorspronkelijke shirt aantreden. Hierop zijn de contouren van De Krim te zien, een stuk land dat Rusland geannexeerd heeft.

Daarnaast staan ook de slogans 'Glorie aan Oekraïne' en 'Glorie aan onze helden' op het shirt. Mogelijk verwijzen deze naar de oorlog met Rusland, die vanaf 2014 gaande is. De UEFA ging hier echter niet in mee en gaf Oekraïne de opdracht om de politiek getinte berichten van het shirt te verwijderen.

De voetbalbond lijkt echter van mening te zijn veranderd. Op de persconferentie geeft de persvoorlichter van Oekraïne aan dat het land gewoon in het oorspronkelijke shirt aan gaat treden tegen Nederland. "Alles is goedgekeurd door de UEFA, de voorzitter van de Oekraïense bond is erover in gesprek met de UEFA. Meer kan ik er niet over zeggen", wordt hij geciteerd door de NOS.

Niet veel later krijgt de persvoorlichter een bericht op zijn telefoon en is het zeker: Oekraïne gaat in het shirt aantreden tegen Oranje. "We gaan in het shirt spelen, het is goedgekeurd."