Oranje op rapport: De Vrij en matchwinner Dumfries blinken uit, één dissonant

Oranje op rapport: De Vrij en matchwinner Dumfries blinken uit, één dissonant

Gepubliceerd: zondag 13 juni 2021 om 22:52zo 13-06-2021 om 22:52

Laatste update: zondag 13 juni 2021 om 23:27zo 13-06-2021 om 23:27

Achter de zeven magere jaren zonder eindtoernooi kan definitief een punt: het Nederlands elftal is het EK begonnen met een zege op Oekraïne (3-2). VoetbalPrimeur maakt rapport op van een turbulente Oranje-avond in de Johan Cruijff Arena.

Maarten Stekelenburg - 6: 3283 dagen na zijn laatste EK-optreden stond Stekelenburg er weer. Wie had dat een half jaar geleden kunnen denken. De oudste speler op dit EK moest het antwoord schuldig blijven op het zondagsschot van Yarmolenko en de kopbal van Yaremchuk.

Denzel Dumfries - 8: deed alles wat een wingback in een 5-3-2-systeem moet doen. Er ging weer genoeg fout, maar veel, heel veel aanvallen begonnen én eindigden bij Dumfries. Wát een power. En na de winnende goal zijn alle gemiste kansen hem vergeven.

Jurriën Timber - 6,5: het was de eerste keer dat hij in een met 16.000 supporters gevulde Johan Cruijff Arena speelde, nota bene als Ajacied. Het ging hem prima af. Timber was totaal niet onder de indruk van entourage en speelde soeverein.

Stefan de Vrij - 7,5: zeven jaar geleden, op het laatste eindtoernooi van Oranje, was De Vrij nog nat achter de oren, maar hij lijkt in de verste verte niet meer op de speler van toen. Wat een geluk dat we zo'n waardige vervanger van Virgil van Dijk hebben. Meesterlijk, al zijn de twee tegengoals een smet.

Daley Blind - 6,5: speelde een oerdegelijke wedstrijd in de Oranje-defensie. Blind kon niet per se het verschil maken in voetballend opzicht, maar haalde zeker een voldoende. Liep in tranen van het veld en dat had alles te maken met oud-ploeggenoot Christian Eriksen.

Patrick van Aanholt - 5,5: de grote verrassing in de basiself van Oranje betaalde het vertrouwen van De Boer niet uit. Het Oekraïense gevaar kwam met name via zijn kant. Van Aanholt profiteerde bovendien amper van de ruimte die Andriy Yarmolenko hem toestond.

Marten de Roon - 6: de Golfbreker van Bergamo deed zijn bijnaam eer aan, maar veel meer dan het betere stofzuigwerk liet De Roon niet zien. Voetballend voegt hij weinig toe aan Oranje, al speelde hij een belangrijke rol bij de openingsgoal van Wijnaldum.

Frenkie de Jong - 6,5: zonder voor het blote oog écht op te vallen, is De Jong de man die Oranje constant op gang trekt. Oekraïne kreeg nauwelijks grip op de middenvelder van FC Barcelona, die op het EK nog maar kan gaan schitteren.

Georginio Wijnaldum - 7: oogde wat vermoeid in de oefencampagne, maar staat er op het moment dat het moet. Feilloos, de manier waarop hij voor de openingstreffer tekende. Wijnaldum is het uithangbord van Oranje.

Wout Weghorst - 7: luisterde zijn EK-debuut op met zijn tweede goal in het Oranje-shirt. Daarmee duwde hij een moeizame eerste helft, waarin Weghorst veel balverlies leed, naar de achtergrond.

Memphis Depay - 6,5: aan Memphis lag het niet dat Oranje toch nog in de problemen kwam tegen Oekraïne. Maar na rust, waarin vijf goals vielen, kwam hij niet meer in de buurt van zijn hoge niveau van voor de rust.

Invallers
Nathan Aké - x: kwam na 64 minuten in het veld voor een geëmotioneerde Blind en speelde te kort voor een beoordeling.
Owen Wijndal - x: kwam na 64 minuten in het veld voor Van Aanholt en speelde te kort voor een beoordeling.
Luuk de Jong - x: kwam na 87 minuten in het veld voor Weghorst en speelde te kort voor een beoordeling.
Joël Veltman - x: kwam na 87 minuten in het veld voor Timber en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Frank de Boer - 6,5:
de eerste wedstrijd van het Oranje op het EK geeft de bondscoach genoeg stof tot nadenken. Het 5-3-2-systeem marcheert totáál nog niet en zijn keuze om drie (!) verdedigers te wisselen is opmerkelijk, maar wie maalt daar op dit moment om? Oranje heeft drie gouden punten binnen.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Ben je het eens met deze cijfers?

Ja, volledig
13%
Grotendeels wel
57%
Grotendeels niet
15%
Wie geeft deze cijfers?!
15%
(3907 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws