Oranje komt ineenstorting tegen Oekraïne te boven en wint dankzij Dumfries alsnog

Oranje komt ineenstorting tegen Oekraïne te boven en wint dankzij Dumfries alsnog

Gepubliceerd: zondag 13 juni 2021 om 22:50zo 13-06-2021 om 22:50

Oranje heeft voor eigen publiek een feestelijke rentree op het EK beleefd, al leek het even helemaal mis te gaan tegen Oekraïne. De ploeg van Frank de Boer gaf in Amsterdam een 2-0 voorsprong weg, maar Denzel Dumfries greep vlak voor tijd alsnog een heldenrol: 3-2.

Frank de Boer zorgde voor één verrassing in zijn opstelling: Owen Wijndal had tijdens de voorbereiding het vertrouwen gekregen, maar moest zijn plekje links achterin afstaan aan Patrick van Aanholt. Het was echter de rechtsback die in de eerste helft de meeste aandacht trok. Dumfries kreeg twee opgelegde kansen, maar stuitte éénmaal op doelman Georgi Bushkan en kopte één keer ongevaarlijk naast.

Bushkan bleek sowieso een sta-in-de-weg voor Oranje: de sluitpost maakte ook een mogelijkheid voor Wout Weghorst onschadelijk en redde knap op een inzet van Georginio Wijnaldum. De Oekraïense uitvallen leverden wel dreiging, maar geen uitgespeelde kansen op, waardoor het bij rust nog 0-0 stond.

Daar kwam echter snel verandering in: na een uur spelen had Oranje de stand naar 2-0 getild. Eerst brak Wijnaldum de wedstrijd open, na een halve redding van Bushkan op een voorzet van Dumfries. Niet lang daarna schoot ook Weghorst raak, na sterk doorzetten van opnieuw Dumfries. De Oekraïners meenden dat de rechtsback hierbij een overtreding maakte, maar arbiter Brych zag geen reden om de treffer af te keuren.

Die 2-0 marge leek voldoende om zonder zorgen de slotfase in te gaan, maar Oekraïne deed precies wat Nederland had gedaan: tussen minuut 75 en 79 werd de stand plots gelijkgetrokken. Andriy Yarmolenko krulde de bal schitterend in de verre bovenhoek en Roman Yaremchuk liet Maarten Stekelenburg ook kansloos met een geplaatste kopbal: 2-1 en 2-2.

De razend spannende wedstrijd kreeg echter nóg een wending na die comeback van de gasten. Dumfries had al twee treffers voorbereid en zette vijf minuten voor tijd de kroon op het werk. Invaller Nathan Aké slingerde de bal voor en Dumfries kopte Oranje alsnog naar de zege. Nederland staat na de eerste van drie poulewedstrijden samen met Oostenrijk aan kop in Poule C. Datzelfde Oostenrijk komt donderdag naar Amsterdam.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws