De tegenstander van PSV: veel routine, vuurwerkongeluk, één goal tekort voor titel

De tegenstander van PSV: veel routine, vuurwerkongeluk, één goal tekort voor titel

16-06-2021 13:15 Laatste update: 16:02
70

PSV kent zijn eerste hobbel weg naar de Champions League: Galatasaray is woensdag uit de koker van de UEFA gekomen. De nummer twee van het vorige Eredivisie-seizoen zal eind juli een tweeluik afwerken met de nummer twee van de meest recente Süper Lig-jaargang. Wat kan PSV verwachten? Tijd voor een korte introductie van de geroutineerde tegenstander, die al een verleden met PSV heeft.

GALATASARAY
Trainer: Fatih Terim
Positie in competitie: 2
Grote prijzen: 22 keer Turks kampioen, 1 UEFA Cup, 1 UEFA Super Cup
Stadion: Türk Telekom Arena
Bijnaam: Cim Bom Bom

Sterspeler
Oudgedienden Ryan Babel en Ryan Donk – laatstgenoemde heeft wel een aflopend contract – zijn voor het Nederlands publiek de meest aansprekende namen, maar Galatasaray steunt vooral op twee andere routiniers: de Zuid-Amerikanen Radamel Falcao en Fernando Muslera, beiden 35 jaar oud. De Colombiaan was vorig seizoen de helft van de tijd niet beschikbaar wegens blessures, maar werd toch nog clubtopscorer met negen doelpunten. Doelman Muslera – alweer tien jaar lang in dienst – kon later in het seizoen pas aansluiten na een zware blessure, maar pakte al snel de draad weer op: negen keer de nul en slechts twintig tegengoals in 22 competitieduels.

De selectie herbergde vorig seizoen nog een aantal oude bekenden, maar het is nog maar de vraag hoeveel van hen we terug gaan zien tegen PSV. Halil Dervisoglu (ex-Sparta en -FC Twente) keert in principe terug naar Brentford, ook Ömer Bayram (ex-NAC Breda) en Arda Turan (ex-Atlético Madrid en -FC Barcelona) lopen uit hun contract. En kennen we Omar Elabdellaoui nog? De Noorse rechtsback met een ultrakort Feyenoord-verleden raakte tijdens de vorige jaarwisseling geblesseerd aan zijn oog en speelde sinds dat vuurwerkongeluk geen minuut meer: Galatasaray schrapte hem na een tijdje van de spelerslijst.

Prestaties vorig seizoen
De recordkampioen van Turkije verloor medio januari met 2-0 bij rivaal Besiktas, stond vierde in de competitie en leek de titel vaarwel te kunnen zeggen. Toen keerde Muslera terug onder de lat en werd er een inhaalrace ingezet. Begin mei nam Gala thuis wraak op Besiktas, dat uiteindelijk echter nipt aan het langste eind trok. Beide teams uit Istanbul eindigden op 84 punten, maar Besiktas was qua onderling resultaat nét in het voordeel. Wat als Galatasaray thuis met 3-0 had gewonnen in plaats van 3-1...

In Europa was men een stuk eerder klaar. De ploeg van Fatih Terim rekende in de Europa League-voorrondes nog af met Neftchi Baku (Azerbeidzjan) en Hajduk Split (Kroatië) en stuitte in de play-offs op Rangers FC, dat net Willem II uit had geschakeld. De Schotten wonnen thuis met 2-1 en haalden uiteindelijk de achtste finales van de Europa League.

Laatste opstelling (Yeni Malatyaspor-thuis, 15-05-2021, 3-1)
Muslera; Yedlin, Donk, Marcão, Saracchi; Arda Turan, Fernandes, Taylan Antalyali, Emre Akbaba, Babel; Dervisoglu.

Historie tegen Nederlandse clubs
Het moest gewoon zo zijn: Galatasaray is voor de vierde keer gekoppeld aan een Nederlandse club en de tegenstander luistert voor de vierde keer naar de naam PSV. In het gouden Europa Cup I-seizoen 1987/1988 stuitte PSV in de eerste ronde op de Turken, op bovenstaande foto zien we Wim Kieft in actie: de uiteindelijke winnaar van het toernooi opende met een 3-0 thuiszege en dat bleek achteraf nét genoeg: de terugwedstrijd werd namelijk met 2-0 verloren. De 3-0 van Adick Koot in Eindhoven bleek aan het einde van het seizoen dus goud waard.

Daarnaast stonden beide clubs twee keer tegenover elkaar in het hoofdtoernooi van de Champions League. In 2001/2002 bleken ze aan elkaar gewaagd: het werd 3-1 in Arnhem – PSV mocht niet in Eindhoven spelen, vanwege ongeregeldheden tegen 1. FC Kaiserslautern in het seizoen daarvoor – en 2-0 in Istanbul. PSV eindigde uiteindelijk als derde in de poule, één punt boven Galatasaray, en ging naar de UEFA Cup, waarin het na penalty's strandde tegen Feyenoord. In 2006/2007 was PSV na vier wedstrijden al zeker van Champions League-overwintering, mede dankzij twee zeges op Cim Bom Bom: 1-2 in Istanbul en 2-0 in Eindhoven. Alex kopte PSV in de volgende ronde voorbij Arsenal, waarna Liverpool te sterk bleek in de kwartfinales.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)