Van Aanholt pronkte met aanvoerdersband: 'Heel seizoen mee voor de gek gehouden'

Van Aanholt pronkte met aanvoerdersband: 'Heel seizoen mee voor de gek gehouden'

Gepubliceerd: donderdag 17 juni 2021 om 09:59do 17-06-2021 om 09:59

Dat Patrick van Aanholt de top zou halen, hadden ze bij FC Den Bosch al snel in de gaten. De inmiddels dertigjarige linksback van Crystal Palace en het Nederlands elftal was op zijn veertiende al niet meer te behouden voor de Brabanders.

Van Aanholt verruilde de FC Den Bosch-opleiding in 2005 voor die van PSV en werd even later ingelijfd door Chelsea. In Den Bosch behoorde hij tot een lichting met latere profs als Tom van Weert en Danny Verbeek, maar de linksbenige stak er met kop en schouders bovenuit. 'Bij ons in het team zeiden we wel eens voor de grap dat Patrick onze beste verdediger, middenvelder en aanvaller ineen was. Maar in die grap zat ook een kern van waarheid verscholen', schrijft sportjournalist Guus Peters, destijds ook jeugdspeler van FC Den Bosch, in het Brabants Dagblad.

In de jaren daarvoor kreeg Van Aanholt nochtans het verwijt dat hij te dromerig was. Trainer William van Overbeek zorgde echter voor de ommekeer. "Ik zag zijn potentie, maar was het ermee eens dat hij afwezig kon zijn. Door hem een centrale positie op het veld te geven en de aanvoerdersband om te doen, verplichtte ik hem voortdurend met het spel en zijn teamgenoten bezig te zijn", blikt hij terug.

De aanvoerdersband
Die aanvoerdersband zat hem als gegoten. 'Toen hij op de teamfoto met zijn lichaam een beetje stond ingedraaid, zodat zijn aanvoerdersband om zijn linkerarm goed zichtbaar was, hebben we hem daar een seizoen lang mee voor de gek gehouden. Zelf kon hij daar het hardst om lachen', schrijft Peters, die zijn oude ploeggenoot tijdens een ontmoeting in Engeland met deze anekdote confronteerde. 'Weer lag hij in een deuk van het lachen. Al ontkende hij nog steeds dat hij expres zo was gaan staan.'

Van Aanholt is zijn roots in elk geval nooit vergeten, weet ook Van Overbeek. Hij zocht contact met zijn oud-pupil, nadat die een basisplek op het EK kreeg. "Ik heb hem een bericht gestuurd om te feliciteren. Dankjewel trainer kreeg ik terug."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws