Spanje volgens huidige standen tegenstander van Nederland in de achtste finales

Spanje volgens huidige standen tegenstander van Nederland in de achtste finales

Gepubliceerd: zaterdag 19 juni 2021 om 23:05za 19-06-2021 om 23:05

Hoe rommelig de aanloop naar het toernooi ook was: Oranje is na zijn tweede poulewedstrijd al zeker van groepswinst. En dus kunnen de vliegtickets naar Budapest alvast geboekt worden: Oranje speelt op zondag 27 juni zijn achtste finale, tegen één van de nummers drie uit de poulefase. Wie kan Oranje dan treffen? VoetbalPrimeur schetst de scenario's.

Welke nummers drie aan welke poulewinnaars worden gekoppeld, is een kwestie van kansberekening. Van de zes nummers drie gaan de vier landen met de beste score door en dat levert vijftien scenario's op: ABCD, ABCE, ABCF, ABDE enzovoorts. Als de nummers drie uit Poule E en F sneuvelen, komt de tegenstander van Oranje dus uit poule D (Engeland, Kroatië, Tsjechië, Schotland) en als de nummers drie van Poule A en C niet doorgaan, treft Oranje een tegenstander uit Poule E (Spanje, Polen, Zweden, Slowakije), zoals we in onderstaand schema kunnen zien.

Wat in elk geval al vaststaat, is dat Oranje een ploeg uit de rechterhelft van het schema zal treffen. Volgens vijf van de vijftien scenario's stuit 1C op 3D en er zijn ook vijf scenario's die een wedstrijd tussen 1C en 3E en tussen 1C en 3F mogelijk maken. Opmerkelijk genoeg wordt er in alle 3F-scenario's van uitgegaan dat de nummer drie van Poule A doorgaat. Maar daarover later meer.

Nu alle landen twee keer gespeeld hebben, kunnen we alvast een klassement opstellen. De nummers drie van poules B, C, E en F bezetten vooralsnog plek één tot vier, Zwitserland en WK-finalist Kroatië dreigen de ontsnappingsroute mis te lopen. Volgens dit scenario is Spanje de komende tegenstander van het Nederlands elftal.

Zondag begint de laatste reeks groepswedstrijden alweer, te beginnen met de ontknoping in Groep A. Als Zwitserland gelijkspeelt tegen Turkije, komt het op twee punten en is het hoogstwaarschijnlijk uitgeschakeld. Turkije kan bij een zege op drie punten komen, maar heeft vooralsnog een doelsaldo van -5 en moet dus ook nog veel geluk hebben om als nummer drie door te gaan. Het zou Oranje handig uitkomen als de nummer drie van Groep A niet doorgaat. In dat geval treft Oranje in elk geval geen tegenstander uit de sterk bezette Poule F.

Met andere woorden: Oranje heeft de buit al binnen, maar we kunnen de komende dagen met de rekenmachine op schoot naar de overige wedstrijden kijken. Wordt het Spanje of toch Portugal of Duitsland of misschien wel Slowakije of Polen? Genoeg om naar uit te kijken dus!

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws