Volle bak in Budapest lonkt voor Nederlands elftal: hoe kunnen de fans erbij zijn?
Budapest calling! Het Nederlands elftal neemt maandag tegen Noord-Macedonië afscheid van het thuispubliek in Amsterdam en begint zondag in Hongarije aan de knock-outfase van het EK. Wat kunnen de fans doen om erbij te zijn? VoetbalPrimeur legt het uit.
Met de EK-wedstrijden in Budapest is iets bijzonders aan de hand. Tijdens Hongarije-Portugal zaten er ruim 55 duizend toeschouwers in de Puskás Arena, verreweg het hoogste bezoekersaantal van het toernooi. Hongarije werd weliswaar zwaar getroffen door de coronapandemie – ruim driehonderd sterfgevallen per honderdduizend inwoners, becijferde De Volkskrant onlangs – maar heeft vrijwel alle coronamaatregelen losgelaten.
Het betekent dat er weer een Oranje-feestje in een speciaal gecreëerde fanzone georganiseerd kan worden, zoals op eindtoernooien in het pre-coronatijdperk een goede traditie is geworden. De KNVB zoekt in samenwerking met de lokale autoriteiten naar een 'haalbare en realistische' locatie in Budapest, laat een woordvoerder vanuit Zeist weten aan VoetbalPrimeur.
Code geel en negatieve test
Dit wil echter niet zeggen dat elke Oranje-fan zomaar naar Budapest kan om een mooi feestje mee te pakken. Voor Hongarije geldt code geel: een relatief mild reisadvies, maar het land hanteert nog steeds een inreisverbod voor vakantiegangers, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zogeheten 'toeristische reizen' naar Hongarije zijn niet toegestaan, maar voor bezoekers van de EK-wedstrijden wordt een uitzondering gemaakt.
De Hongarije-gangers moeten dus een geldig wedstrijdticket hebben om überhaupt het land in te kunnen. De KNVB heeft circa vijfduizend kaartjes ter beschikking gekregen. Ongeveer dertienhonderd Oranje ClubCard-houders hebben voorrang tijdens het verdelen van de tickets. "Alle overige kaarten worden beschikbaar gesteld via Euro2020.com (de officiële kanalen van de UEFA, red.). Dus mensen die geïnteresseerd zijn in kaarten, kunnen zich daar melden", liet secretaris-generaal Gijs de Jong vrijdag weten aan de NOS.
De KNVB organiseert geen Oranje-reizen naar Budapest en verwacht uiteindelijk vijf- à tienduizend Oranje-fans, bevestigt men tegenover deze website. De gelukkigen hebben niet alleen een geldig wedstrijdkaartje nodig, maar moeten ook een negatieve coronatest van maximaal 72 uur oud kunnen overleggen, om het land én het stadion in te kunnen. Bij terugkeer in Nederland gelden er echter géén test- en quarantaineverplichting, benadrukt het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
ℹ️🎟 Overweeg je ook naar Boedapest te gaan om Oranje aan te moedigen? Check onderstaande info!
— OnsOranje (@OnsOranje) June 18, 2021
Lees meer 👉 https://t.co/HrKnr05iTb#EURO2020 pic.twitter.com/JgLmRk41C4
Auto, vliegtuig of trein
Maar hoe kom je dan in de Puskás Arena? Er leiden meerdere wegen naar Rome, luidt het beroemde spreekwoord. Voor wie meer dan een halve dag de tijd neemt, is Budapest met de auto te bereizen. De reis gaat in dat geval wel door buurlanden als Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en/of Slowakije: voor deze vier landen is ook code geel van kracht. Aan de Tsjechische en Oostenrijkse grens gelden nog steeds coronatestverplichtingen. Oranje-fans die al een door de EU goedgekeurd vaccin hebben gekregen, kunnen echter beter voor de Oostenrijkse route kiezen: zij hoeven volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken juist niet getest te worden.
Het vliegtuig is een snellere, maar niet bepaald goedkopere optie. Op zaterdag 26 juni en op de ochtend van de wedstrijd zelf gaan er vluchten vanaf Schiphol, Düsseldorf en Brussel, maar de prijs van een retourvlucht tikt algauw de tweehonderdvijftig à driehonderd euro aan. Eén van de meest goedkope routes verloopt via Düsseldorf, maar die maakt wel een tussenstop in Madrid...
Het openbaar vervoer dan? Een romantische en avontuurlijke, maar ook tijdrovende onderneming. Aangezien er sinds kort een directe nachtverbinding tussen Amsterdam en Wenen rijdt, is het mogelijk om met slechts één tussenstop Budapest te bereiken. Een kaartje voor de tweede klas is ook aanzienlijk goedkoper dan een vliegticket, net boven de honderd euro. Een enkele reis neemt echter bijna een hele dag in beslag. Voor de vliegtuig en -treinreizigers is het huren van een auto in Wenen een extra optie: één dag huren kost in het goedkoopste geval minder dan honderd euro. Maar als de wedstrijd uitdraait op verlenging en penalty's, moet er wel flink doorgereden worden om de auto voor middernacht weer in Wenen te krijgen.
Oranje speelt maandag nog één groepsduel tegen Noord-Macedonië – waar voor beide landen niets meer op het spel staat – en kan dan koers zetten naar Budapest. Daar wordt zondag om 18.00 uur afgetrapt tegen de nummer drie uit Poule D, E of F, afhankelijk van welke poules de hoogst gerankte nummer drie leveren.