'Tweede Kamer wil geen hoogwaardigheidsbekleders bij eventuele Oranje-kwartfinale'

'Tweede Kamer wil geen hoogwaardigheidsbekleders bij eventuele Oranje-kwartfinale'

Gepubliceerd: woensdag 23 juni 2021 om 18:49wo 23-06-2021 om 18:49

De Tweede Kamer wil niet dat de koning of een afvaardiging van het kabinet aanwezig is bij een eventuele kwartfinale van Oranje in Bakoe. Gezien de oorlogssituatie in Azerbeidzjan vindt men dat niet gepast.

Azerbeidzjan is al jaren in staat van oorlog met Armenië om de regio Nagorno-Karabach en houdt op dit moment tweehonderd Armeense militairen als krijgsgevangenen. Dat is tegen het oorlogsrecht en dus dienden ChristenUnie en GroenLinks een motie in om geen afvaardiging van het koningshuis of het kabinet naar Bakoe af te laten reizen bij een eventuele kwartfinale. Dat weet De Telegraaf.

Die motie is door een meerderheid in de Kamer aangenomen en dus zal Oranje, mocht het de achtste finale van aanstaande zondag in Boedapest winnen, het zonder de steun van een hoogwaardigheidsbekleder moeten doen. In Hongarije zal dat ook het geval zijn, maar demissionair premier Mark Rutte gaf eerder al aan dat dat niet te maken heeft met de anti-homowetgeving in het land.

Volgens hem stond een bezoek sowieso al niet op de agenda en wordt een eventueel bezoek aan Azerbeidzjan pas in het kabinet besproken als de kwartfinale eenmaal is bereikt. Daarnaast wilde hij aangeven dat hij geen voorstander is van het mengen van politiek en sport.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Nederland Nederland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws