'Weet niet waarom Nederlandse scheids geen EK-finale fluit als Oranje zover komt'

'Weet niet waarom Nederlandse scheids geen EK-finale fluit als Oranje zover komt'

Gepubliceerd: donderdag 24 juni 2021 om 22:20do 24-06-2021 om 22:20

Oud-topscheidsrechter Mario van der Ende heeft er geen begrip voor dat EK-succes van Oranje nadelig kan zijn voor Björn Kuipers en Danny Makkelie. Van der Ende vindt dat de UEFA nog in het 'stenen tijdperk leeft' door op die manier te beredeneren.

"Zoals op een EK of WK de beste ploegen in de finale staan, zou dit ook voor scheidsrechters moeten gelden", vertelt Van der Ende in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Je hoort mij niet zeggen dat Makkelie en Kuipers tot dusver de allerbeste scheidsrechters op dit EK zijn. Maar ze behoren zeker tot de kopgroep. Dan zou het raar zijn als Makkelie en Kuipers straks, wanneer Oranje ver komt, naar huis worden gestuurd. Toch zal het wél zo gaan. En dat is tekenend voor het mammoet-denken van de UEFA. Ze leven bij die organisatie nog in het stenen tijdperk."

"Eigenlijk zou het in het voetbal net zo moeten zijn als in het ijshockey", gaat Van der Ende verder. "De ijshockeyfinale Amerika-Canada op de Olympische Spelen van 2000 werd geleid door drie Canadese arbiters en verliep prima. Ik zou niet weten waarom een Nederlandse scheidsrechter niet de EK-finale zou kunnen fluiten wanneer Oranje zover komt. Een scheidsrechter hoort daar neutraal in te staan."

Bas Nijhuis heeft er meer begrip voor dat de UEFA Kuipers en Makkelie naar huis stuurt als Oranje het ver schopt op het EK. "Op basis van hun kwaliteiten zouden ze absoluut een finale verdienen. Daarover geen enkele twijfel. Maar ik begrijp wel dat het zo niet werkt, mocht het daadwerkelijk tot een EK-finale komen voor het Nederlands Elftal. Zoals ik als inwoner van Enschede geen wedstrijden van FC Twente fluit, snap ik dat een Nederlander geen duels van Oranje fluit. Hoe objectief ze zo’n wedstrijd ook in zullen gaan; je hebt in zo’n geval toch de schijn tegen. En dat moet je niet willen."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws