Tegenstander Nederland 'is niet zo heel bijzonder': 'Kan er niet zoveel van maken'

Tegenstander Nederland 'is niet zo heel bijzonder': 'Kan er niet zoveel van maken'

26-06-2021 11:12 Laatste update: 11:25
32

Dirk Kuyt heeft in aanloop naar de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Tsjechië een goed gevoel, maar waakt voor onderschatting. Toch is Nederland de torenhoge favoriet.

Zondag om 18.00 uur begint Nederland aan de achtste finale op het EK. De ploeg van bondscoach Frank de Boer won alle poulewedstrijden en niet iedereen had dat verwacht. "Ik was vooraf heel positief, maar wat me opvalt is dat mensen overenthousiast worden als het iets beter gaat", zegt Kuyt bij Humberto. "Het Nederlands elftal heeft zich iedere wedstrijd ontwikkeld en groeit langzaam steeds maar naar een bepaalde vorm. Het wordt spannend, want we gaan nu de alles-of-niets-fase in. Ik heb een heel positief gevoel."

Tsjechië staat veertigste op de wereldranglijst van de FIFA en dus is Nederland de favoriet. "Daar schuilt het gevaar", zegt Kuyt echter. "Ik denk dat Nederland op z'n best is tegen de betere landen, dus de fase waar we nu ingaan. Tsjechië is een stugge ploeg, maar ik kan er ook niet zoveel van maken. Schotland was gewoon de betere ploeg. Schick maakte een wereldgoal, maar verder vond ik het niet zo heel bijzonder. Maar nu moet Nederland het spel gaan maken. Hoe gaan ze daarmee om?"

"Nu gaat het er echt om. De spanning dat als je verliest, je naar huis gaat. De spelers stappen in het vliegtuig, maar als ze zondag verliezen, gaan ze meteen weer terug naar Nederland. Tussen de achtste finale en de kwartfinale zit genoeg tijd waardoor ze even naar Zeist kunnen, daarna gaan ze naar Baku. En als je daar wint, ga je door naar Wembley. Je leeft van wedstrijd tot wedstrijd. De wedstrijden zitten ook korter op elkaar. Dat is het meest machtige gevoel dat je kunt hebben, om echt voor iets te gaan spelen", zegt Kuyt.