'Ajax gaat nog niet overstag: onbegrip in Amsterdam, scepsis richting PSV en AZ'

'Ajax gaat nog niet overstag: onbegrip in Amsterdam, scepsis richting PSV en AZ'

29-06-2021 12:52 Laatste update: 01-07-2021 13:07
331

Ajax ziet de NL League zitten, maar doet nog niet mee. Menno Geelen, commercieel directeur van de Amsterdamse club, laat in gesprek met Voetbal International doorschemeren dat het afdragen van inkomsten ergens ophoudt.

De profclubs in Nederland hebben een geruisloze coup gepleegd: door de NL League te lanceren, wordt de KNVB buitenspel gezet. Het beoogde verdienmodel is een stuk lucratiever. Maar de manier waarop het geld verdeeld wordt, zorgt voor onbegrip bij grootverdiener en -uitgever Ajax. In Amsterdam heerst het gevoel dat kartrekkers PSV en AZ vooral bezig lijken met het verzwakken van Ajax in plaats van het versterken van het Nederlandse voetbal.

Wedden

Meer odds

"Wij geloven in een league-model, dragen al veel bij en vinden het ook belangrijk samen een sterke competitie te hebben. Daarom vinden we dat we het geld dat we samen in de Eredivisie verdienen evenrediger kunnen gaan verdelen om daarmee samen een sterke competitie te hebben en samen te kunnen groeien", verklaart Ajax-directeur Geelen. "Maar in geen enkel land wordt een club gedwongen Europese inkomsten af te staan."

"Het is niet zo dat wij even rustig gaan toekijken hoe ze ons geld afpakken. Willen wij in Europa concurreren, dan moeten wij daar ook zelf de risico's in nemen. Wij dragen als Ajax veel, verreweg het meest van alle clubs, bij aan de ECV en het Nederlandse voetbal, maar het houdt ook ergens op. We zien liever een goed onderbouwd plan hoe we samen kunnen groeien en echt de zesde competitie van Europa kunnen worden, dan een plan waarin staat hoe de Europese baten van Ajax verdeeld gaan worden."

De NL League is er veel aan gelegen om Ajax binnenboord te trekken. Ook Feyenoord is nog tegen. Deelname van de twee topclubs is cruciaal. "Het gaat om een grote verandering. Van structuur en de herverdeling van gelden en zeggenschap. Daar kun je pas ja tegen zeggen als precies duidelijk is wat dat betekent. Daarnaast ziet Feyenoord nog geen vooruitgang voor de club hierdoor", laat de Rotterdamse club weten aan VI.