KNVB onthult 'EK-vereiste' aan De Boer: 'Keuze anders uitgepakt dan gehoopt'

KNVB onthult 'EK-vereiste' aan De Boer: 'Keuze anders uitgepakt dan gehoopt'

29-06-2021 16:50 Laatste update: 16:56
107

De KNVB eiste van Frank de Boer dat hij Oranje naar de kwartfinale zou leiden. Dat lukte niet: de bondscoach koos vervolgens voor de vlucht naar voren door zelf op te stappen.

In een persbericht maakt de KNVB duidelijk dat De Boer heeft medegedeeld 'niet door te willen, hetgeen ook in lijn is met het contract tussen beide partijen'. Daarbij was een plek in de kwartfinale van het EK een vereiste. Het contract van De Boer is niet verlengd.

"Ondanks alle inzet van Frank is de doelstelling van minimaal de kwartfinale halen niet bewerkstelligd. Als die niet bereikt zou worden zouden we evalueren, wat eventueel een andere uitkomst zou hebben kunnen brengen", verklaart Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal van de KNVB. "We hadden op een beter EK ingezet, dat is niet gelukt."

"De keuze voor Frank heeft anders uitgepakt dan we hadden gehoopt", aldus Hoogma, die op zoek gaat naar een nieuwe bondscoach. "Daarbij is haast geboden, want 1 september spelen we alweer de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in Oslo. We gaan nu verder evalueren, breder dan de coach alleen, het profiel aanscherpen, het werk doen wat van ons hier verwacht mag worden."

De Boer volgde Ronald Koeman negen maanden geleden op als bondscoach van het Nederlands elftal. Zelf sprak hij de doelstelling uit om de halve finale van het EK te halen, maar na drie gewonnen groepsduels was Tsjechië, de nummer 40 van de wereldranglijst, in de achtste finales te sterk (0-2).