Italië neemt strafschoppen beter dan Spanje en is eerste EK-finalist

Italië neemt strafschoppen beter dan Spanje en is eerste EK-finalist

Gepubliceerd: dinsdag 6 juli 2021 om 23:40di 06-07-2021 om 23:40

Italië is de eerste finalist van dit EK. De Azzurri hielden het hoofd koel tijdens de strafschoppenserie en gaan zondagavond om de Europese titel spelen op Wembley.

In het openingskwartier waren het de Spanjaarden die de meeste druk uitoefenden. De formatie van bondscoach Luis Enrique speelde met Mikel Oyarzabal als valse nummer negen en daar had de defensie van Italië zichtbaar moeite mee. Het leverde een paar hachelijke momenten op voor het doel van Gianluigi Donnarumma en die moest ook ingrijpen toen Dani Olmo van dichtbij in kon schieten.

Na die zware minuten kwamen de Azzurri beter in de wedstrijd en wisten ze Spanje wat meer in bedwang te houden. Het Italiaanse gevaar kwam echter voornamelijk van counters en standaardsituaties, want uitgespeelde mogelijkheden waren schaars. Vooral de aanvallers van de Spanjaarden lieten het afweten: alle slimme passjes tussendoor van Pedri werden niet op waarde geschat of verprutst.

De mannen van bondscoach Roberto Mancini kwamen sterker uit de kleedkamer en kwamen na een klein uur voetballen bijna op voorsprong. Emerson Palmieri, de vleugelverdediger die Leonardo Spinazzola verving als opkomende linksback, schoot uit een moeilijke hoek op de lat. Dat was een waarschuwing die de Spanjaarden niet serieus genoeg namen, want nog geen tien minuten later was het raak.

Federico Chiesa werd na een snelle counter aangespeeld, legde de bal klaar voor zijn rechter en krulde vervolgens schitterend raak. Met dat doelpunt hadden de Italianen precies wat ze wilden, want daardoor konden ze Spanje de bal geven en de zaak achterin met experts als Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci dicht proberen te houden.

Dat lukte niet. Tien minuten voor tijd sneed een snelle Spaanse aanval dwars door de blauwe defensie heen en was de bekritiseerde Álvaro Morata degene die oog in oog met Donnarumma rustig bleef en de 1-1 tegen de touwen schoof. Daarmee bewees hij het ongelijk van Luis Enrique, die hem niet in de basis had gezet en pas een kwartier voor tijd als invaller inbracht.

Door die goal moest de halve finale met een half uur verlengd worden en kregen de toeschouwers op Wembley dertig spannende minuten extra. Die minuten waren meer spannend dan goed, want beide ploegen waren voorzichtig. Spanje probeerde nog wel voorzichtig aan te dringen, maar wilde ook niet te veel risico nemen. Het enige Italiaanse wapenfeit in de verlenging was een wegens buitenspel afgekeurd doelpunt en dus was een strafschoppenserie het logische gevolg.

La Roja won op die manier al van de Zwitsers en begon dus met een klein psychologisch voordeel aan de serie, maar Italië mocht de eerste penalty nemen en had daardoor een klein voordeel. Dat buitten ze uiteindelijk ook uit: Álvaro Morata miste en Jorginho besliste het karwei daarna meteen, waardoor de Azzurri zondagavond de finale van het EK mogen gaan spelen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws