Coëfficiëntencircus barst weer los: cruciaal seizoen voor Nederland op komst

Coëfficiëntencircus barst weer los: cruciaal seizoen voor Nederland op komst

Gepubliceerd: woensdag 21 juli 2021 om 11:30wo 21-07-2021 om 11:30

Laatste update: woensdag 21 juli 2021 om 14:01wo 21-07-2021 om 14:01

Week 29 van 2021, een week die door de coëfficiëntenliefhebbers onder ons allang rood is omcirkeld in de agenda. Het cijfertjescircus gaat namelijk weer losbarsten, in een voor Nederland cruciaal seizoen. Wat kunnen PSV en Feyenoord en later ook voor Ajax, AZ en Vitesse voor ons betekenen? VoetbalPrimeur legt het uit.

We hebben een paar donkere voetbaljaren achter de rug, waarin Nederland was afgezakt naar plek veertien en niet eens een directe Champions League-deelnemer mocht afvaardigen. Die tijden zullen voorlopig niet terugkeren: vooral dankzij de sterke Europese campagnes van Ajax is Nederland opgeklommen naar plek zeven en het heeft er alle schijn van dat de huidige notering in de top-tien voorlopig niet in gevaar zal komen.

Na het vorige seizoen zijn de punten over 2016/2017 – waarin Ajax de Europa League-finale haalde en ook AZ Europees overwinterde – komen te vervallen: Nederland heeft hierdoor een coëfficiëntscore van 9.100 in moeten leveren, waardoor landen als Oostenrijk (7.375 eraf), Schotland (4.375) en Oekraïne (5.500) in zijn gelopen. Het verschil met naaste belager Rusland (9.200) is echter nagenoeg gelijk gebleven, terwijl België liefst 12.500 coëfficiëntpunt kwijt is en naar plek twaalf is getuimeld. Het onderlinge verschil tussen beide landen bedraagt nu zes volle punten: 30.900 om 24.800. Van de Belgen gaan we komend seizoen normaal gesproken geen last hebben.

Tenzij Nederland nog buiten de top-elf valt, mag ook de Eredivisie-kampioen van 2023 rechtstreeks de Champions League in. Het moet wel heel raar lopen, wil Nederland in één jaar tijd nog vijf plekken zakken op de coëfficiëntenranglijst. En dus is het zaak om naar boven te kijken: landen als Frankrijk en Portugal staan voorlopig op onoverbrugbare afstand, maar komen na dit seizoen opeens in beeld, als de punten uit het rampzalige seizoen 2017/2018 weggestreept worden. Bovendien hebben beide landen dit seizoen zes Europese deelnemers, tegenover de vijf van Nederland: de punten die Ajax, PSV, AZ, Vitesse en Feyenoord pakken, zijn dus relatief meer waard voor hun land.

Als Nederland dit seizoen schadevrij doorkomt, opent dat deuren voor een extra Europees ticket in de toekomst. Vanaf het seizoen 2024/2025 wordt er namelijk een nieuw Champions League-format geïntroduceerd, met 36 clubs in plaats van de huidige 32. Eén van die extra tickets naar het land dat tegen die tijd vijfde staat op de coëfficiëntenranking. Extra reden dus om dit seizoen goed te scoren en op termijn het gat met Portugal en Frankrijk te dichten.

PSV opent woensdag het bal met een wedstrijd tegen Galatasaray in de Champions League-voorrondes. Feyenoord is één dag later aan de beurt en maakt tegen FC Drita zijn Conference League-debuut. Ajax begint in september in de groepsfase van de Champions League, AZ en Vitesse stromen pas in de derde voorronde van de Europa League en de Conference League in: de Alkmaarders horen begin augustus wie ze tegenkomen en de Arnhemmers gaan een tweeluik met Dundalk (Ierland) of Levadia Talinn (Estland) afwerken. Eén ding is zeker: we gaan razend spannende voetbalmaanden tegemoet. Gaat Nederland na dit seizoen, zodra de ballast van '17/'18 overboord is, aanhaken bij de Europese toplanden? Of wordt de boot gemist in deze cruciale jaargang?

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Vertrouwen in dit Europese seizoen?

(2696 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws