Kuipers onthult EK-compliment: 'Number one referee, you’ve changed football'

29 juli om 08:58

De succesvolle EK-finale bracht hem nog aan het twijfelen, maar Björn Kuipers stopt definitief als scheidsrechter. De strijd om de Johan Cruijff Schaal op zaterdag 7 augustus tussen Ajax en PSV wordt zijn allerlaatste wedstrijd.

Voor het EK besloot Kuipers te stoppen als hij de finale zou krijgen. En zo geschiedde, al bleek de beslissing niet zo makkelijk als gedacht. "Een punt achter mijn carrière zetten, werd een komma", vertelt de 48-jarige arbiter uit Oldenzaal op de KNVB-site.

"Ik kreeg na de EK-finale zoveel positieve reacties en waardering uit de hele wereld, dat ik toch begon te twijfelen. Bovendien speelde mee dat ik nog fit ben en er veel plezier in heb. Ik heb daarom besloten om er tijdens mijn vakantie eens rustig over na te denken. Daar kwam ik tot het besef dat ik overal ben geweest en alles heb meegemaakt. Mooier dan dit wordt het niet meer. Er is geen beter moment om te stoppen."

Kuipers krijgt na de EK-finale ook een bijzonder compliment van FIFA-baas Gianni Infantino. "Number one referee, you’ve changed football, zei hij tegen mij. Hij doelde daarbij op de beslissing drie jaar geleden om de VAR-proefwedstrijd tussen Italië en Frankrijk volledig online te doen, dus met directe communicatie tussen de video-arbiter en de scheidsrechter. Dat was in eerste instantie niet het plan van de FIFA. Maar omdat ik zei dat wij er als KNVB wél klaar voor waren, hebben ze dit veranderd."