Spelersrapport: Oranjevrouwen gaan als collectief ten onder

30 juli 2021 om 15:47
Laatste update: 30 juli 2021 om 15:49

De Oranje Leeuwinnen hebben geen wraak kunnen nemen op de Verenigde Staten. De formatie van afzwaaiend bondscoach Sarina Wiegman, twee jaar geleden nog verliezend WK-finalist tegen Team USA, was na 120 minuten voetballen en een 2-2 eindstand de minste vanaf elf meter.

Sari van Veenendaal – 6.5: de afgelopen wedstrijden was ze een onzekere factor aan de zijde van de Oranje Leeuwinnen, maar tegen de Verenigde Staten was ze op haar best. De tegengoals kon ze niet voorkomen en zonder Van Veenendaal waren er meer gevallen.

Lynn Wilms – 6.5: de beste verdedigster aan Nederlandse zijde. Het zei alles dat de Amerikaanse aanvallen altijd over de linkerkant van Oranje verliepen, omdat Wilms zich op rechts vastbeet in haar tegenstander. Ze kreeg het in de verlenging fysiek lastig, zeker omdat de ingevallen en dus fitte Megan Rapinoe haar het leven zuur maakte.

Stefanie van der Gragt – 5: de defensie van de Oranjevrouwen is al het hele toernooi een zorgenkindje en ook tegen Amerika zag het er te vaak gammel uit. Van der Gragt is sterk en kan duels winnen, maar lijdt veel te vaak onnodig balverlies op een gevaarlijke plek.

Aniek Nouwen – 6: maakte een iets zekerdere indruk dan Van der Gragt, maar ook Nouwen was niet de sloopster die Oranje nodig had. De ervaren aanvalsters van Team USA waren haar in de eerste helft constant te slim af. Na rust ging dat een stuk beter.

Dominique Janssen – 6: eigenlijk is Janssen een vreemde eend in de defensieve bijt. Met de bal aan de voet kan ze het spel verdelen en heeft ze een aardige pass in de benen, maar zonder bal is het matig. Haar gebrek aan goede positionering en duelkracht zit haar als verdediger te vaak in de weg.

Jill Roord – 5: de 1-1 van de Amerikaanse vrouwen was volledig op het conto van Roord te schrijven. Ze liet na om mee te lopen met haar directe tegenstandster en daardoor was het meteen raak. Defensief gezien doet de middenveldster sowieso al weinig en in balbezit was het ongelukkig.

Daniëlle van de Donk – 7: als lopende nummer tien probeerde ze zo vaak als ze kon op te duiken in de vijandelijke zestien. Van de Donk gaat altijd voor de volle honderd procent en de uitschakeling was absoluut niet aan haar te wijten.

Jackie Groenen – 7: vaak kan ze het spel naar zich toetrekken en als regisseuse optreden, maar de Amerikaansen wisten hoe ze Groenen moesten neutraliseren. In de tweede helft wist de Rielse zich daar aan te onttrekken en bewees ze wel hoe belangrijk ze kan zijn met haar inzicht en passing.

Shanice van de Sanden – 6: weinig spelers of speelsters die zo wisselvallig zijn als Van de Sanden. Kan een assist en een knappe actie afwisselen met dramatische voorzetten en zinloze passeerbewegingen. Het constante gevaar dat van haar uitgaat levert haar alsnog een voldoende op.

Vivianne Miedema – 8: waar zijn de Oranje Leeuwinnen zonder Miedema? De doelpuntenmachine voegde in haar honderdste interland nog maar eens twee treffers toe aan het ontzagwekkende totaal en is nog altijd maar 25. Ze is op weg om de beste Nederlandse speelster ooit te worden.

Lieke Martens – 6: kwam minder vaak in het spel voor dan Van de Sanden, maar deed wel vaker goede dingen als ze de bal had. De EK-vorm van 2017 had de Limburgse niet en toch blijft ze een plaag voor iedere verdedigster. Groot minpunt is de strafschop die ze miste: veel te slap en veel te 'getelefoneerd'.

Invallers

Lineth Beerensteyn – 6.5: viel na 63 minuten in voor Shanice van de Sanden. Ze is een stuk beheerster aan de bal en legt ongeveer evenveel snelheid in de weegschaal als haar concurrente op rechtsbuiten. Oranje kreeg meer voetballende opties door de aanvalster van Bayern München.

Victoria Pelova – x: viel na 97 minuten in voor Jill Roord en speelde te kort voor een beoordeling.