Olympische droom voorbij: Leeuwinnen verliezen na strafschoppen van Amerika

30 juli om 15:46
Laatste update: 30 juli om 15:58

De olympische droom van de Oranje Leeuwinnen is uiteen gespat. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman werd in de kwartfinale uitgeschakeld door angstgegner de Verenigde Staten, dat na een heuse thriller na strafschoppen aan het langste eind trok.

De start van de Oranje Leeuwinnen in het benauwde Yokohama was voortvarend. Na een voorzichtige openingsfase trof Miedema bij de eerste de beste kans meteen doel. Ze schoot uit de draai knap raak, nadat een schot van Daniëlle van de Donk was gekraakt. De openingstreffer gaf Nederland echter geen vleugels. De ploeg van Wiegman zakte ver terug, kwam overal een stapje te laat en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd.

Wedden

Meer odds
  • logo

    Polen

  • logo

    Nederland

Samantha Mewis liep na een klein halfuur weg bij Jill Roord en kopte bij de eerste paal raak voor de wereldkampioen, die overigens sterk gewijzigd begon na een moeizame groepsfase. Drie minuten later maakte Lynn Williams er 1-2 van, nadat Nederland de bal niet goed weg kreeg na een hoekschop. Oranje speelde zwak en leed te veel balverlies om ook maar in de buurt te komen van de 2-2. In de tweede helft toonde Miedema echter aan dat zij aan een halve kans genoeg heeft: ze verraste Naeher van afstand. Het is voor de spits al haar tiende treffer deze Olympische Spelen en de 83ste goal in haar honderdste interland.

Wiegman bracht vervolgens Lineth Beerensteyn, terwijl bij de Amerikanen speelsters als Alex Morgan en Megan Rapinoe in de ploeg kwamen. Er werden wat speldenprikjes uitgedeeld - Press zag een buitenspelgoal worden afgekeurd - maar Lieke Martens kreeg tien minuten voor tijd dé mogelijkheid om Oranje naar de halve finale te schieten. Beerensteyn werd naar de grond getrokken, waardoor de linksbuiten van Barcelona een penalty mocht nemen. De inzet was echter zwak en werd eenvoudig gekeerd door de Amerikaanse doelvrouw.

Het was in de slotfase nog wel spannend, maar de krachten vloeiden weg in de warmte. In de verlenging leek Nederland de meeste energie over te hebben. Miedema had geen succes met twee pogingen van afstand, een treffer van Martens werd afgekeurd wegens buitenspel en vervolgens zag Miedema ook een harde kopbal knap worden gekeerd. Het initiatief lag echter bij de Leeuwinnen, die bloed roken, maar in het tweede gedeelte van de verlenging niet konden doordrukken. Amerika zag zelfs nóg twee goals afgekeurd vanwege buitenspel, onder meer na een communicatiefout in de Nederlandse defensie.

De Leeuwinnen wisten in de tien voorgaande ontmoetingen met de VS slechts twee keer te winnen. Onder meer in de WK-finale van 2019 ging het mis en ook nu liet de ploeg van Wiegman de kans liggen om de rivaal binnen 120 minuten te verslaan. Strafschoppen moesten daardoor uitkomst bieden en daarin miste Miedema meteen de eerste. Toen ook Aniek Nouwen miste, kon Rapinoe de klus klaren. Daarmee zit het toernooi voor de Leeuwinnen er abrupt op. Ook het tijdperk van Wiegman komt ten einde. Zij vertrekt naar de Engelse vrouwen.