La Liga drukt door: 'Als Barça het accepteerde, had Messi kunnen blijven'

La Liga drukt door: 'Als Barça het accepteerde, had Messi kunnen blijven'

12-08-2021 20:18 Laatste update: 20:58
73

La Liga is definitief in zee gegaan met investeringsmaatschappij CVC. 38 van de 42 clubs in de Primera en Segunda División hebben voor de plannen gestemd, ondanks de weerstand van de grote clubs en de Spaanse voetbalbond.

CVC pompt miljarden in La Liga, maar zal de komende vijftig (!) jaar ook meedelen in onder meer de tv-inkomsten. Barcelona en Real Madrid zagen de bui al hangen en namen al stelling tegen de plannen. 'We vinden het ongepast dat een contract getekend is voor 50 jaar, gezien de onzekerheden die nog altijd heersen in de voetbalwereld. We zijn verbaasd dat La Liga deze deal promoot en niet eens heeft overlegd met teams, zoals Barcelona zelf', liet Barcelona al weten in een verklaring.

Beide topclubs hebben inderdaad tegen gestemd, net als Athletic Bilbao en een niet nader genoemde vierde club, naar verluidt Segunda División-club Real Oviedo. De kiesdrempel van 32 stemmen is echter ruimschoots gehaald, waardoor de deal alsnog bekrachtigd is. De meest felle tegenstanders gaan dat merken, heeft La Liga-voorzitter Javier Tebas al aangekondigd. "Er zal minder geld gaan naar de clubs die nee hebben gezegd. Het standpunt van Barcelona en Real Madrid komt voort uit hun Super League-plannen, daarom zijn ze niet geïnteresseerd in deze overeenkomst", wordt hij geciteerd door AS.

Tebas wijst fijntjes naar het gedwongen vertrek van Lionel Messi. "Als Barcelona het geld had geaccepteerd, had Messi kunnen blijven." Dat de Argentijn volgend seizoen niet meer op de Spaanse velden te bewonderen is, verandert niets aan de plannen van CVC en La Liga. "We hebben onze internationale uitzendrechten voor de komende vier jaar verkocht en er was geen Messi-clausule in die deal opgenomen", verzekert Tebas. "Dit soort spelers doen er absoluut toe en leveren een grote bijdrage, maar ze zijn niet onvervangbaar. La Liga zal in de toekomst geweldige spelers blijven verwelkomen."