Ik volg Nederlandse lessen, maar ik spreek het nog niet zo makkelijk

"Ik volg Nederlandse lessen, maar ik spreek het nog niet zo makkelijk"

Gepubliceerd: donderdag 26 augustus 2021 om 10:30do 26-08-2021 om 10:30

De supporters van NEC hoeven geen rekening te houden met een last-minute transfer van Jonathan Okita, die bezig is aan zijn vierde seizoen in De Goffert. De spits heeft ambities, maar is nu nog niet van plan om weg te gaan.

Okita (24) streek in 2017 neer bij MVV, nadat hij jarenlang in Frankrijk en België heeft vertoefd. Hij is geboren in het Duitse Keulen en verhuisde op zijn vijfde met zijn Congolese ouders naar Parijs. In Parijs kwam zijn voetbaldroom tot leven. "Ik heb in Parijs bij een club gespeeld. Daar had ik alles wat ik nodig had", zegt Okita tegen VoetbalPrimeur.

"Ik heb daar meer dan tien jaar gewoond, dus alles wat ik heb geleerd komt daar vandaan. Toen ik een jaar of vijftien was, wist ik dat ik meer wilde bereiken met voetbal. Waar kan ik mezelf verbeteren, wat kan ik nog meer doen? Ik was daar altijd mee bezig", zegt Okita. Hij verhuisde op zijn vijftiende naar België, waar hij werd opgeleid door RCS Brainois. "Ik speelde in België ook bij AFC Tubize en daarna bij Standard Luik. Ik werd verhuurd aan KSV Roeselare, maar dat was een fout. Ik speelde niet en volgens mij wilden ze me ook niet hebben. In België gaan zulke dingen niet zoals in Nederland."

Transfer naar MVV bleek gouden zet
Roeselare speelde op het tweede niveau van België. "De tweede divisie in België is moeilijker dan de eerste. Het is veel moeilijker, veel fysieker, je moet veel meer doen voor jezelf. De wedstrijden zijn heel anders, dat is misschien beter verwoord. Ik hield altijd van het Nederlandse voetbal. Het draait hier veel meer om techniek, in België juist om het fysieke. Het past veel beter bij me", zegt Okita.

Omdat Okita geen toekomst meer had bij Standard Luik, besloot hij de overstap te maken naar MVV. De club legde hem transfervrij vast en dat bleek een gouden zet te zijn. Okita ging door het dak in Maastricht en stond door zijn achttien goals in 36 wedstrijden al snel in de belangstelling van grotere clubs. "Het eerste jaar bij MVV was crazy. Ik scoorde veel en heb mezelf echt op de kaart gezet."

De spits bleek niet te houden voor MVV en maakte een fraaie transfer naar NEC. "Ik kon naar NEC en dat was een goede stap voor me, ik wilde het daarna weer laten zien. Het tweede jaar is altijd moeilijker, maar ik scoorde veertien keer. Ik heb altijd op het hoogste niveau in Nederland willen spelen en heb daar echt voor gevochten. Ik merk dat het spel in de Eredivisie me beter ligt. Ik kom hier beter tot mijn recht."

De eerste serieuze tegenslag in Nederland kwam voor Okita in het coronajaar. Lege tribunes, dus geen supporters die hem aanmoedigden, en veel rompslomp rond de wedstrijden. De motivatie moest daardoor volledig uit hemzelf komen. Okita had er moeite mee, geeft hij eerlijk toe, al speelden ook andere factoren een rol bij zijn mindere vorm. "In het coronajaar was het gevoel minder, omdat we veel meer op onszelf waren aangewezen."

"Ik was teleurgesteld in een aantal dingen en ook in mezelf. Het was heel lastig voor me tijdens het afgelopen seizoen, ook omdat ik mezelf niet goed genoeg vond, omdat ik weet wat ik wel kan. Mentaal was ik ook niet sterk genoeg en daarom haalde ik mijn niveau niet. Niemand is altijd honderd procent en dan gaat alles mis", zegt hij. "Ik ben met mezelf aan de slag gegaan en nu voel ik me veel beter en vrijer."

Nederlandse taal
Okita woont nu vier jaar in Nederland. Het spreken van Nederlands gaat hem ondertussen steeds beter af, maar in het Engels kan hij zich beter verstaanbaar maken. "Ik spreek het een klein beetje. Ik volg Nederlandse lessen, maar ik spreek het nog niet zo makkelijk. Dan kan ik niet zeggen wat ik wil zeggen. Op de club praat ik soms Engels, soms Nederlands. Ik begrijp alles, maar uitspreken vind ik moeilijk. Dan ben ik bang om het fout te zeggen."

"Toen we met NEC promoveerden naar de Eredivisie, stond ik voor de camera bij ESPN. Ik begreep de vragen wel en kon ook antwoord geven, maar bij de volgende vraag zou ik waarschijnlijk te lang na moeten denken. Op tv vind ik het nog lastig. Ze spreken zo ontzettend snel, haha."

"Ik ben geboren in Duitsland, maar heb altijd in Parijs gewoond. Daarna ben ik met mijn ouders naar Brussel gegaan. Daar spraken we alleen Frans of Engels. Ik ben met Nederlands begonnen, toen ik naar MVV ging. Iedereen praat daar Nederlands, dus dan moet je het wel kunnen begrijpen. Toen ik naar NEC ging, heb ik er meer moeite voor gedaan. Mijn Nederlands is ook beter nu, maar ik wil het nog beter doen en ga meer lessen nemen."

Transfer
Het contract van Okita loopt volgend jaar zomer af. De NEC-spits is nu nog niet bezig met een vertrek, maar heeft wel ambities. "Natuurlijk heb ik mijn doelen. Ik wil het team helpen en zal alles geven om met NEC in de Eredivisie te blijven, maar ik heb ook persoonlijke ambities. Als je een stap kunt maken, moet je dat doen. Je kunt niet tevreden zijn met wat je nu hebt, je wil altijd meer. Maar dat is niet iets waar ik nu aan denk. Het is voor mij nu zaak om mezelf te laten zien en belangrijk te zijn."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Is Okita klaar voor de volgende stap?

Ja
38%
Nee
62%
(270 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws