Coronacrisis trekt wissel op Premier League: Manchester-clubs zwaar geraakt
De coronapandemie laat zijn sporen na in het voetbal. Clubs uit de grootste en meest lucratieve competitie ter wereld - de Premier League - ondervinden ook de financiële impact van de crisis. Hoeveel geld is er per club verloren gegaan en wat betekent dit? VoetbalPrimeur licht het uit.
Het seizoen 2018/2019 - voor de crisis - wordt in deze analyse naast het seizoen 2019/2020 gelegd, waarin er drie maanden zonder publiek is gevoetbald. Over het seizoen 2019/2020 rapporteerden vier clubs een omzet van meer dan 450 miljoen euro. Manchester United zette 539 miljoen om, Liverpool 571 miljoen, Manchester City 557 miljoen en Chelsea 474 miljoen. De latere Premier League-degradant Bournemouth sluit de rij met 113 miljoen.
Over absolute getallen dus geen klagen in Engeland. In de zomer van 2019 stonden liefst zeven Engelse clubs in de top-twintig van Deloitte Money League, een ranking van voetbalclubs met de hoogste inkomsten. Toch geeft deze miljoenenomzet een vertekend beeld, want de Premier League-clubs zijn sinds maart 2020 flink getroffen door de pandemie.
In de volgende graphic is te zien dat vrijwel elke Premier League-club te maken heeft gehad met een flinke omzetdaling, de promovendi daargelaten. Hun omzet steeg aanzienlijk door de lucratieve tv-gelden in de hoogste competitie ten opzichte van het Championship.
N.B.: de cijfers in de volgende graphic zijn in ponden
In totaal daalde de omzet van de zeventien al in de Premier League actieve teams met 747 miljoen euro (dertien procent), van 5,56 miljard naar 4,8 miljard euro. Manchester United (137 miljoen euro) en Tottenham (80 miljoen euro) hadden te maken met de grootste omzetdaling. Belangrijkste oorzaak daarvoor, los van de pandemie, was een slecht Europees seizoen. De kleinste omzetdalingen kwamen op het conto van Everton (2,3 miljoen euro) en Burnley (4,7 miljoen euro)
Absoluut versus relatief
In absolute termen hebben clubs uit The Big Six de grootste omzetdaling. Dit is toe te schrijven aan hun hogere inkomstenbasis. Procentueel gezien gingen kleinere clubs er veel meer op achteruit. Zo leverde Bournemouth procentueel 27 procent in. West Ham United (ook 27 procent) en Wolverhampton Wanderers (23 procent) zagen hun omzet ook procentueel flink dalen.
Oorzaken omzetverlies
Wedstrijddagen
Door het spelen achter gesloten deuren in de laatste drie maanden van het seizoen ging bijna iedere club erop achteruit. De grootste omzetdaling die het ontbreken van publiek met zich meebracht staat op naam van Manchester United (24 miljoen euro), gevolgd door Arsenal (21 miljoen euro). Twee Premier League-clubs zagen een stijging van hun omzet, ondanks het feit dat de stadions dus drie maanden gesloten waren: Tottenham Hotspur door het nieuwe stadion met 15 miljoen euro, Wolverhampton Wanderers ruim één miljoen.
Uitzendinkomsten
Alle clubs hadden in 2019/2020 lagere inkomsten uit tv-gelden door de crisis, al is het verschil tussen ploegen wel heel groot. Zo daalde de omzet van Tottenham met 126 miljoen euro, mede door de uitschakeling in de achtste finales van de Champions League. Het jaar ervoor haalde Spurs nog de finale. Voor Manchester United hetzelfde laken een pak. The Red Devils daalden 118 miljoen euro, doordat de club actief was in de Europa League in plaats van de Champions League.
De verlaging van tv-inkomsten komt ook voor een groot deel voort uit het feit dat voetbal in tijden van lockdown een gratis product werd op de Engelse televisie. De wedstrijden werden voor iedereen toegankelijk om thuis te kijken, waardoor Premier League-clubs geen cent ontvingen op een wedstrijddag. De tv-rechten in Engeland zijn normaal gesproken miljoenen, zo niet miljarden waard.
Commerciële inkomsten
De helft van de clubs zag door de crisis hun commerciële inkomsten ook dalen. Belangrijkste oorzaak hiervoor was het afhaken van sponsors. Toch zijn er uitzonderingen: Everton zag op dit gebied de omzet met 41 miljoen euro stijgen door een eenmalige afbetaling van hun stadionnaamrechten. Arsenal (36 miljoen euro) en Tottenham (30 miljoen euro) stegen ook in omzet op dit vlak, door respectievelijk nieuwe deals met Emirates/Adidas en een nieuw stadion.
Totaliteit
In totaal was de omzetdaling door corona in de Premier League over het seizoen 2019/2020 858 miljoen euro, waarvan 478 miljoen uitgestelde inkomsten voor het seizoen 2020/2021 betreft. De club die de meeste inkomsten misliep was Manchester City (78 miljoen euro), gevolgd door Liverpool (73 miljoen euro) en Wolves (68 miljoen euro).
Inclusief versus exclusief corona
Met de kennis van nu weten we dat de Premier League 858 miljoen euro aan omzet is misgelopen over het seizoen 2019/2020. Maar wat als corona nooit had bestaan? Zonder de crisis zou de Premier League-omzet over 2019/2020 met 29 miljoen euro zijn gestegen, wat neerkomt op een stijging van één procent. In zijn totaliteit zou de omzet stijgen van 5,5 miljard euro naar 5,6 miljard euro.
Zonder corona had Everton de hoogste jaar-op-jaar omzetgroei doorgemaakt. The Toffees zouden 36 miljoen euro meer hebben omgezet, wat neerkomt op een stijging van zeventien procent. Manchester United zou alsnog de grote verliezer zijn geweest, met een daling van tien procent en 72 miljoen euro. Dit is vrijwel in zijn geheel toe te rekenen aan het mislopen van de Champions League.
Ernstige voorspelling
Over 2020/2021 zijn nog geen definitieve cijfers bekend, maar bijna een heel seizoen achter gesloten deuren zal de Premier League-clubs weinig goeds hebben gedaan. In totaal wordt de omzetdaling over de laatste twee seizoenen geschat op 1,6 miljard. Hoewel The Big Six absoluut gezien de meeste verliezen hebben, is het verlies bij de overige clubs procentueel nog groter.
(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)