Europa League-tegenstanders van PSV: zwalkend Monaco, oude bekende van Ajax

Europa League-tegenstanders van PSV: zwalkend Monaco, oude bekende van Ajax

27-08-2021 14:30
36

PSV zal het in de groepsfase van de Europa League op gaan nemen tegen AS Monaco, Real Sociedad en Sturm Graz. Wat kunnen de Eindhovenaren verwachten van hun opponenten? VoetbalPrimeur neemt de drie PSV-tegenstanders in vogelvlucht met je door.

AS MONACO
Trainer: Niko Kovac
Positie in competitie: 19 (na drie speelrondes)
Grote prijzen: 8 keer Frans kampioen
Stadion: Stade Louis II
Bijnaam: Les Rouges et Blancs

Sterspeler
De selectie van Monaco herbergt genoeg kwaliteit, met onder meer Aleksandr Golovin, Kevin Volland en Gelson Martins. De belangrijkste man van de Monegasken is aanvoerder Wissam Ben Yedder. Vorig seizoen eindigde hij samen met Memphis Depay op een gedeelde tweede plek op de Ligue 1-topscorerslijst. Bondscoach Didier Deschamps nam Ben Yedder ook mee naar het EK, al maakte de 31-jarige spits daar geen speelminuten. Dit seizoen staat de teller op twee goals en één assists na zeven wedstrijden voor de veertienvoudig international.

Inkomende/uitgaande transfers
Myron Boadu is tot nu toe de belangrijkste aanwinst van Monaco in deze transferperiode. De nummer drie van Frankrijk maakte zeventien miljoen euro naar AZ over voor de Nederlandse spits. Ook werden middenvelders Jean Lucas (voor elf miljoen euro) en Ismail Jakobs (voor 6,5 miljoen euro) binnengehaald. Bayern München-doelman Alexander Nübel wordt voor twee seizoenen gehuurd. Pikant genoeg werd Mohamed Ihattaren ook gelinkt aan een overstap naar Monaco. Het talent staat echter nog altijd onder contract bij PSV. Rechtsback Benjamin Henrichs ruilde Monaco voor vijftien miljoen euro in voor RB Leipzig, waarmee hij de belangrijkste vertrekkende speler van Monaco is.

Prestaties vorig seizoen
In de vorige voetbaljaargang streed Monaco samen met Olympique Lyon, Paris Saint-Germain en Lille OSC om de Franse landstitel. Uiteindelijk kwam de formatie van Kovac vijf punten tekort om kampioen te worden. Monaco eindigde op een derde plek, waardoor de club dit seizoen veroordeeld was tot Champions League-voorrondes. In de Franse beker reikten Les Rouges et Blancs tot de finale, maar daarin was Paris Saint-Germain met 0-2 te sterk. Vorig seizoen was Monaco niet actief in Europa, omdat het in 2019/2020 negende eindigde in de Ligue 1.

Prestaties dit seizoen
Monaco is niet voortvarend aan de nieuwe voetbaljaargang begonnen. In de competitie staat de ploeg uit de dwergstaat op een verrassende één-na-laatste plek. Monaco wacht nog op haar eerste Ligue 1-overwinning van dit seizoen: tegen FC Nantes (1-1) werd in de openingswedstrijd gelijkgespeeld, terwijl er nederlagen werden geleden tegen FC Lorient (1-0) en RC Lens (0-2). Monaco heeft ook vier Europese wedstrijden achter de rug dit seizoen. In de derde voorronde van de Champions League won de ploeg wél twee keer van Sparta Praag (0-2 en 3-1). In de play-offs werd Monaco na verlenging echter uitgeschakeld door Shakhtar Donetsk, waardoor het nu actief is in de Europa League. 

Historie tegen Nederlandse clubs
In het verleden speelde PSV al vier keer eerder tegen Monaco: in de groepsfase van de Champions League in 2003 en in de achtste finales van het miljardenbal in 2005. Vooral aan de laatste twee ontmoetingen bewaart PSV goede herinneringen: de Eindhovenaren wonnen twee keer, waardoor de kwartfinale werd bereikt. Ook Willem II, Feyenoord en Roda JC hebben het in het verleden opgenomen tegen Monaco, alleen was dat met minder succes. Geen van die ploegen wist te winnen tegen de Monegasken.

Laatste opstelling (Shakhtar-uit, 2-2 gelijkspel na verlenging, 25 augustus)
Nübel; Sidibé, Maripán, Badiashile, Henrique; Fofana, Tchouaménil; Martins, Volland, Golovin; Ben Yedder.

REAL SOCIEDAD
Trainer: Imanol Alguacil
Positie in competitie: 7 (na twee speelrondes)
Grote prijzen: 2 keer Spaans kampioen
Stadion: Estadio Anoeta
Bijnaam: Erreala

Sterspeler
Real Sociedad heeft ook meerdere spelers met kwaliteit onder contract staan, zoals oudgediende David Silva en ex-Willem II’er Alexander Isak. Aanvaller Mikel Oyarzabal is de grote man bij Sociedad. De 24-jarige buitenspeler speelt al zijn hele leven voor de club uit San Sebastian en maakt de laatste jaren furore. Zo was hij vorig seizoen in 33 competitieduels goed voor elf goals en acht assists. Oyarzabal heeft in de zomer ook niet stilgezeten: de linkspoot was met Spanje actief op het EK én op de Olympische Spelen. In het nieuwe seizoen maakte de negentienvoudig international in twee wedstrijden al twee goals.

Inkomende/uitgaande transfers
Op transfergebied is het tot nu toe rustig bij Real Sociedad. De belangrijkste aanwinst is huurling Alexander Sörloth, die ook even aan PSV werd gelinkt. Daarnaast werden linksback Diego Rico en doelman Mathew Ryan voor bescheiden bedragen opgepikt uit Engeland. Sociedad heeft deze transferwindow nog geen spelers verkocht. De nummer vijf van Spanje stalde wel een handjevol spelers op huurbasis.

Prestaties vorig seizoen
Vorig jaar was Real Sociedad met Real Betis en Villarreal verwikkeld in een felle strijd om de vijfde plek in La Liga. De Basken grepen uiteindelijk aan het langste eind, waardoor directe Europa League-kwalificatie werd afgedwongen. De ploeg van trainer Alguacil speelde ook twee keer knap gelijk tegen Real Madrid. In de Copa del Rey was Sociedad vorig seizoen al snel klaar. In de achtste finale werd er met 3-1 verloren bij Real Betis. Sociedad was vorig seizoen ook actief in de Europa League. In de groepsfase troffen de Spanjaarden onder meer AZ – daarover later meer – en Napoli. Sociedad eindigde als tweede, waarna het in de volgende ronde op Manchester United stuitte. The Red Devils waren over twee wedstrijden met 4-0 te sterk.

Prestaties dit seizoen
In de nieuwe voetbaljaargang speelde Real Sociedad tot dusver twee duels. In de eerste speelronde van de competitie verloor Erreala na een spannend duel met 4-2 van FC Barcelona. Een week later boekte Sociedad haar eerste overwinning van het seizoen door Rayo Vallecano in eigen huis met 1-0 te kloppen.

Historie tegen Nederlandse clubs
De enige ontmoetingen van Real Sociedad met een Nederlandse club zullen de meesten nog wel weten: vorig seizoen trof AZ de Baskische ploeg al in de Europa League-groepsfase. In het prachtige Estadio Anoeta werd AZ overklast, maar won Sociedad slechts met 1-0. Drie weken later wisten de Alkmaarders in eigen huis een gelijkspel uit het vuur te slepen.

Laatste opstelling (Rayo Vallecano-thuis, 1-0 winst, 22 augustus)
Remiro; Gorosabel, Elustondo, Le Normand, Muñoz; Zubimendi; Oyarzabal, Silva, Merino, Barrenetxea; Isak.

STURM GRAZ
Trainer: Christian Ilzer
Positie in competitie: 2 (na vijf speelrondes)
Grote prijzen: 3 keer Oostenrijks kampioen
Stadion: Merkur Arena
Bijnaam: Die Schwoazn

Sterspeler
Sturm Graz heeft geen selectie die direct tot de verbeelding spreekt bij de meeste voetballiefhebbers. In elke linie heeft de Oostenrijkse ploeg één key-player. Zo zorgt doelman Jörg Siebenhandl met zijn ervaring voor rust onder de lat. Stopper Gregory Wütrich leidt de defensie van Sturm Graz. Op het middenveld blinkt de Sloveense controleur Jon Gorenc Stanković uit. Bij de aanval van Sturm Graz moet PSV uitkijken voor spits Kelvin Yeboah, die dit seizoen in vijf competitieduels al vier keer trefzeker was.

Inkomende/uitgaande transfers
Afgelopen zomer liepen spitsen Kevin Friesenbichler en Bekim Balaj, die allebei regelmatig in de basis stonden, transfervrij de deur uit bij Sturm Graz. De nummer drie van Oostenrijk deed ook een aantal andere spelers van de hand, maar die maakten geen deel uit van de kern van de ploeg. Sturm Graz versterkte zich onder meer met verdediger David Affengruber, die voor vier ton overkwam van landgenoot Red Bull Salzburg.

Prestaties vorig seizoen
Sturm Graz heeft vorig seizoen tot de laatste speeldag met Rapid Wien gestreden om de tweede plek. Laatstgenoemde trok uiteindelijk op doelsaldo aan het langste eind, waardoor Sturm Graz niet in de voorronde van de Champions League maar in het voorportaal van de Europa League moest instromen. De nummer drie van Oostenrijk was ook dichtbij bekersucces, maar strandde in de halve finale tegen het machtige Red Bull Salzburg (0-4). Sturm Graz kwam vorig seizoen niet in Europees verband in actie, omdat het in 2020  zesde was geëindigd in de Oostenrijkse competitie.

Prestaties dit seizoen
Sturm Graz heeft al vijf competitieduels achter de rug in het huidige seizoen. Daarvan werden er drie gewonnen. Tegen Austria Wien speelde de ploeg van trainer Ilzer met 2-2 gelijk, terwijl er in de eerste speelronde werd verloren van Salzburg. Sturm Graz heeft in de nieuwe voetbaljaargang ook al kwalificatie voor de Europa League-groepsfase afgedwongen. De Oostenrijkers stroomden in de laatste voorronde in en wonnen over twee duels met 5-1 van het Sloveense NS Mura, waar Vitesse tegen zal spelen in de Conference League.

Historie tegen Nederlandse clubs
In het voor Ajax glorieuze seizoen 2018/2019 trapten de Amsterdammers hun Europese campagne af tegen Sturm Graz. In de tweede voorronde van de Champions League had Ajax twee keer weinig moeite met de drievoudig kampioen van Oostenrijk: in eigen huis werd met 2-0 gewonnen, terwijl Sturm Graz in eigen huis met 1-3 verslagen werd. De club uit Graz heeft in het verleden ook wedstrijden tegen Feyenoord en FC Utrecht gespeeld. De Rotterdammers hebben als enige Nederlandse ploeg verloren en gelijkgespeeld tegen Sturm Graz.

Laatste opstelling (NS Mura-thuis, 2-0 winst, 21 augustus)
Siebenhandl; Gazibegović, Affengruber, Wütrich, Dante; Stanković; Hierländer, Kiteishvili; Ljubic; Yeboah, Jantscher.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)