Dit moet je weten over Carlos Vinícius, de gewenste nieuwe PSV-spits

Dit moet je weten over Carlos Vinícius, de gewenste nieuwe PSV-spits

Gepubliceerd: maandag 30 augustus 2021 om 21:00ma 30-08-2021 om 21:00

Het lijkt een kwestie van tijd voordat PSV een nieuwe spits gaat presenteren. De Eindhovenaren zijn zeer concreet voor Carlos Vinícius: de Braziliaanse spits moet op huurbasis overkomen van Benfica. VoetbalPrimeur stelt je aan hem voor.

Kenmerken: een 'type-Luuk de Jong'
Roger Schmidt, de trainer van PSV, riep na het verloren tweeluik met Benfica in de play-offs van de Champions League om een extra spits. Hij wilde een 'plan-B' om in te kunnen zetten wanneer het oorspronkelijke strijdplan niet werkt. Zou hij destijds zijn oog hebben laten vallen op de Portugese bank? Zo ja, dan zag hij daar een sterke Braziliaan die van trainer Jorge Jesus geen speeltijd kreeg.

Vinícius is namelijk 1 meter 90 groot, weegt bijna 90 kilo en is linksbenig. Hij moet het echter meer van zijn hoofd dan van zijn voeten hebben, want vooral de kopkracht van de Braziliaan is een serieus wapen. Tegen PSV was de targetman niet nodig, aangezien Benfica een voorsprong verdedigde, maar reken maar dat Vinícius in de ploeg was gekomen als de nood hoog zou zijn geweest. Eenzelfde type als Luuk de Jong, dus.

Statistieken: twee uitstekende seizoenen
Uit de cijfers van de 26-jarige Braziliaan blijkt één ding: geef hem een heel seizoen de kans en hij betaalt het vertrouwen terug. Vinícius speelde in het seizoen 2017/2018 37 wedstrijden voor Real Sport in de tweede Portugese liga en scoorde prompt negentien keer, waarna hij het ook een treetje hoger liet zien.

Voor Benfica trof hij in de door corona uitgesmeerde voetbaljaargang 2019/2020 namelijk 18 keer in 32 officiële wedstrijden. Prima cijfers, ware het niet dat dat de enige twee seizoenen waren waarin Vinícius onbetwist basisspeler was. Bij Napoli, Rio Ave, Monaco en Tottenham Hotspur kreeg hij die kans niet en moest hij het doen met invalbeurten. Dat tastte de doelpuntenproductie van de sterke spits meteen aan.

Historie: de miljoenen van Benfica
De nu 26-jarige pinchhitter brak in 2016 door bij Gremio Anápolis in zijn vaderland, na eerder voor Caldense te hebben gespeeld. Het Portugese Real Sport durfde het vervolgens aan met de toen onbekende Vinicíus en dat bleek een gouden greep: één topseizoen op het tweede niveau leverde hem een transfer voor vier miljoen euro naar Napoli op.

De Italianen zagen in hun nieuwste aanwinst echter geen basismateriaal en besloten hem meteen te verhuren.  In de eerste seizoenshelft van 2018/2019 speelde Vinícius voor Rio Ave, waar hij in derrtien wedstrijden mocht starten en acht keer scoorde. Na de winterstop verbleef hij tijdelijk bij AS Monaco, waar hij tweede spits was en dertien keer inviel.  Twee doelpunten in die periode waren toch genoeg om Benfica te overtuigen.

De Portugezen betaalden maar liefst zeventien miljoen euro aan Napoli, dat binnen één jaar dertien miljoen euro winst maakte op een speler die het shirt nooit gedragen had. In zijn eerste seizoen voor O Glorioso scoorde Vinícius meteen achttien keer en Spurs besloot de gok te wagen, maar zijn huurperiode in Noord-Londen liep op een sof uit. Drie basisplaatsen, zes invalbeurten en één goal in de Premier League later keerde hij terug naar Lissabon, waar hij nu op een zijspoor beland is.

De meningen: De Mos is fel tegen
Dat Schmidt voorstander van de komst van de sterke Braziliaan is, is duidelijk. De Duitser zette vol in op de komst van een sterke spits en zal na de afwijzing van Luuk de Jong tevreden zijn dat met Vinícius alsnog een speler op weg is naar het Philips Stadion die ervaring heeft op topniveau en een doelpunt kan maken. Niet iedereen is echter overtuigd van de deal.

Aad de Mos liet al aan het Eindhovens Dagblad weten dat een wisselspeler van Benfica nooit goed genoeg kan zijn voor PSV. "Als je bij Benfica niet speelt, ga je ook bij PSV geen potten breken. Ik wil iemand zien zien die al zijn naam heeft gevestigd en PSV direct beter maakt als hij erin komt. Als ze kampioen willen worden, heeft PSV dat nodig."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws