PEC neemt 'biermaatregelen': harde plastic bekers en 2 euro statiegeld

PEC neemt 'biermaatregelen': harde plastic bekers en 2 euro statiegeld

05-09-2021 18:55
59

PEC Zwolle heeft besloten een aantal biermaatregelen door te voeren. Zo komt er statiegeld op de drinkbekers die supporters krijgen, omdat die bekers van hard plastic zijn. Een 'bokaal' gaat twee euro kosten.

De Blauwvingers werken samen met horecapartner Lumen om aan landelijke regelgeving te kunnen voldoen. Het vele wegwerpplastic dat na een wedstrijd achterblijft, moet teruggebracht worden en met hard plastic bekers denkt PEC dat te kunnen bewerkstelligen. Voor twee euro statiegeld krijgt een fan een beker en die kunnen tijdens of na de wedstrijd ook weer ingeleverd worden, waarna het geld teruggestort wordt. Bij iedere bestelling krijgt men een nieuwe.

Chris Lindeboom, directeur van Lumen, voorziet geen problemen met het harde plastic. Dat kan hard aankomen als er mee gegooid wordt. "Je gooit ze niet makkelijk weg", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. "De halve liter is een soort van raar topzwaar, die als het ware gaat tollen. Je kunt die bekers heel moeilijk strepen. Uiteindelijk is het de club die beslist en is er ook overleg met de KNVB, waarin het veiligheidsaspect wordt bekeken. Die vindt het goed en ziet dit als een soort ‘ingecalculeerd risico’.”

PEC gaat ook experimenteren met zogenaamde 'runners'. "Die brengen bier of frisdrank op bestelling. Het streven is bij de eerste thuiswedstrijd in oktober, tegen Heerenveen, met een pilot te starten, waarmee je via een QR-code op je stoel en een app drank laat bezorgen. Je hoeft dan niet van je plek af. Bovendien wordt het betalen ook via de app geregeld, zodat het allemaal wat sneller gaat. Echt een pilot, waarbij we de vakken nog willen kiezen."