Laporta: 'Griezmann geen speler voor Barça, speler als De Jong kan soms helpen'

Laporta: 'Griezmann geen speler voor Barça, speler als De Jong kan soms helpen'

07-09-2021 07:55
36

FC Barcelona beleefde een hectisch slot van de zomerse transferperiode. Antoine Griezmann vertrok naar Atlético Madrid, maar Luuk de Jong kwam over van Sevilla. Voorzitter Joan Laporta benadrukt dat hij achter de komst van de Nederlandse spits staat.

De preses erkent dat De Jong niet een typische Barça-speler is. "Maar vandaag sprak ik met Jordi Cruijff en hij herinnerde mij eraan dat zijn vader, Johan Cruijff, soms ook oplossingen had die buiten zijn model of filosofie lagen", zegt hij bij Esport 3. "Dat gold ook voor Pep Guardiola. Zo'n speler kan je op bepaalde momenten helpen. Ik kan me Julio Salinas herinneren van het Dream Team-tijdperk."

Waar De Jong op de valreep werd aangetrokken, trok Griezmann de deur van Camp Nou achter zich dicht. "Ik denk dat we allemaal meer van hem hadden verwacht, maar hij gaf wel alles. In voetballend opzicht paste hij niet in het systeem, hij was niet een speler die we nodig hadden. Maar zijn houding was altijd goed", zegt Laporta over de Fransman, die vermoedelijk niet meer terugkeert.

Griezmann is verhuurd aan zijn oude liefde Atlético Madrid met een optie tot koop. "Hij moet in vijftig procent van de wedstrijden spelen om de koopoptie verplicht te maken", legt de Barcelona-voorzitter uit.

Neymar
Volgens Laporta was Neymar eerder in beeld bij Barcelona. Hij was toen nog optimistischer over het financiële plaatje van de club. "We hebben geprobeerd om Neymar aan te trekken, omdat het op dat moment interessant leek hem te halen. Hij nam contact met ons op en wilde komen. We keken toen anders tegen de Financial Fair Play-regels aan. Als we toen alles hadden geweten, hadden we hem geen aanbieding gedaan."

Haaland
Laporta kwam er al snel achter dat de financiële situatie nog veel erger was dan hij vermoedde. Hij verwacht desondanks dat Barça volgende zomer hoger kan inzetten. "Barça bevindt zich nog steeds op de intensive care, maar de situatie verbetert. Zo is de salarislast verlaagt van 110 procent naar tachtig procent. Volgend seizoen kunnen we ambitieuzere doelen hebben", aldus de preses, die tot slot lacht als de naam van Erling Haaland wordt geopperd.