Nederland en de coëfficiëntenstrijd: welke wedstrijden zijn belangrijk?
Het is weer zover: de bal gaat rollen in de groepsfase van de Champions League, Europa League en de nieuwe Conference League. Voor Nederland staat er veel op het spel op coëfficiëntgebied, zo zochten we eerder al voor je uit. Er zijn daardoor veel wedstrijden die belangrijk zijn voor 'onze' positie op de UEFA-ranglijst. Welke wedstrijden moet je deze week in de gaten houden?
Van vaderlandse bodem: vijf wedstrijden in drie dagen
Uiteraard is het eerst van belang om te zien hoe onze eigen clubs presteren. De liefhebbers van Nederlandse clubs in Europa komen in de eerste midweek aan hun trekken, want iedere dag is er tenminste één wedstrijd met vertegenwoordiging uit ons eigen land. Feyenoord speelt namelijk op dinsdag al tegen Maccabi Haifa. De uitwedstrijd in Israël, die vanwege een Joodse feestdag op donderdag werd verplaatst, begint om 16.30 uur. Dat heeft dan weer alles te maken met de Champions League-wedstrijden die later die avond gepland staan.
Op woensdag is het de beurt aan Ajax. De enige Nederlandse club in de Champions League begint een nieuwe poging om de knock-outfase van het lucratieve toernooi te halen met een lastige uitwedstrijd bij Sporting Club de Portugal. Om 21.00 uur is het Estadio José Alvalade het decor voor dat duel. Op donderdag komen vervolgens de drie andere vaderlandse teams in actie: PSV speelt thuis tegen Real Sociedad, Vitesse gaat op bezoek bij het Sloveense Mura en AZ speelt uit bij Randers uit Denemarken.
Op papier zouden de Nederlandse clubs deze midweek aan drie zeges moeten kunnen denken. Alle drie de Conference League-teams treffen een zwakke broeder uit hun poule en zullen, als ze kans willen maken op overwintering in het derde Europese toernooi, moeten beginnen met een overwinning. PSV zou thuis tegen Sociedad ook nog wel eens voor een overwinning kunnen gaan, maar de sluwe Basken zijn niet te onderschatten. Tenslotte is daar Ajax, dat de uitwedstrijd bij Sporting in ieder geval zonder nederlaag zal willen doorkomen.
Plek zeven behouden: wat doen de achtervolgers?
We legden eerder al uit dat de prestaties van clubs uit Oostenrijk, Schotland, Rusland en Oekraïne belangrijk zijn. Dat zijn de landen die Nederland achtervolgen in de strijd om plaats zeven, hoewel die achterstand best groot is en ze allemaal minder teams in de toernooien hebben dan wij. Als 'onze' clubs dit Europese seizoen naar behoren presteren, en het met vijf clubs halen van de groepsfase is daarin al heel belangrijk, komt de zevende stek niet in gevaar. Toch moeten we met een schuin oog blijven kijken of de concurrentie niet stiekem inloopt.
Het is derhalve belangrijk om in de gaten te houden wat Red Bull Salzburg op dinsdag gaat doen. Zij openen hun Champions League-campagne met een uitwedstrijd bij Sevilla en daar winnen is geen eenvoudige opgave. Datzelfde geldt voor Sturm Graz, dat in de Europa League-poule van PSV bij AS Monaco op bezoek moet. Rapid Wien (thuis tegen KRC Genk) en LASK Linz (een uitwedstrijd bij HJK Helsinki) staan voor een iets gemakkelijkere taak en zouden dus wat Europese punten in het Oostenrijkse laatje kunnen brengen. Het Alpenland is de meest serieuze uitdager voor Nederland.
De Schotten gaan het daarentegen ontzettend lastig krijgen om na dit seizoen nog in de top-tien te staan. Ze hebben met Celtic en Rangers maar twee vertegenwoordigers en die clubs openen nu ook nog eens tegen respectievelijk Real Betis en Olympique Lyonnais. Voor de teams uit Rusland is het niet veel eenvoudiger. Zenit zit dan wel in de Champions League, maar begint dat avontuur met een wedstrijd tegen Chelsea en ook voor Lokomotiv Moskou staat er met Marseille-thuis een pittige tegenstander op de rol. Spartak Moskou, de derde en laatste ploeg, opent tegen Legia Warschau.
Tenslotte brengt ook Oekraïne drie clubs in Europa op de been. Shakhtar Donetsk start de CL-campagne tegen Sheriff Tiraspol en zou meteen goede zaken kunnen doen, terwijl voor Dinamo Kiev in datzelfde toernooi de thuiswedstrijd tegen Benfica eigenlijk ook een must-win is. Zorya Luhansk is de derde ploeg en die spelen in de Conference League tegen Bodö/Glimt. Oekraïne heeft als voordeel dat het twee clubs heeft die in het miljardenbal spelen en eventueel in de knock-outfase serieus kunnen gaan scoren. Samen met Oostenrijk kan Oekraïne een concurrent worden voor Nederland.
Naar boven kijken: hopen op fouten van Portugal en/of Frankrijk
Het Nederlandse voetbal heeft nog uitzicht op plek zes op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Welke voordelen dat heeft legden we al uit in dit artikel, maar om dat te bewerkstelligen moet met Portugal of Frankrijk wel een goed presterend land dit seizoen teleurstellen. Alleen dan kan Nederland, dat volgend jaar in één klap bijna tien punten inloopt op die twee landen, volgend jaar een serieuze gooi doen naar plek zes. De Fransen hebben een bijkomend voordeel, want zij hebben zes actieve teams. Portugal heeft er maar vier, één club minder dan 'wij' hebben.
Drie van die vier clubs spelen echter wel in de Champions League. Dat kan een voordeel zijn, aangezien ploegen die doorgaan in het miljardenbal een flinke coëfficiëntbonus krijgen. Dinsdagavond opent Benfica het bal voor de Zuid-Europeanen met een uitbeurt in Kiev, waarna woensdag een cruciale dag wordt. Sporting speelt uiteraard tegen Ajax en ook FC Porto komt in actie. Zij treffen Atlético Madrid. Braga is vertegenwoordiger vier en speelt in de Europa League tegen Rode Ster Belgrado.
De Fransen inhalen lijkt heel lastig te worden, aangezien ze met Paris Saint-Germain de gedoodverfde Champions League-favoriet in de gelederen hebben. Zij openen met een relatief eenvoudige wedstrijd tegen Club Brugge. Daarnaast heeft Frankrijk ook geluk dat Lille OSC, de tweede CL-vertegenwoordiger, in een eenvoudige poule zit. Zij beginnen tegen het Wolfsburg van Mark van Bommel. De Europa League-teams, te weten Marseille, Lyon en Monaco, krijgen het een stuk lastiger. Stade Rennais begint tenslotte aan het Conference League-avontuur met 'Spurs-thuis'.
Het overzicht: alle wedstrijden met coëfficiënt-belangen voor Nederland
Dinsdag 14 september om 16.30 uur in de ECL: Maccabi Haifa – FEYENOORD
Dinsdag 14 september om 18.45 uur in de CL: Sevilla – Red Bull Salzburg
Dinsdag 14 september om 21.00 uur in de CL: Lille OSC – Wolfsburg
Dinsdag 14 september om 21.00 uur in de CL: Chelsea – Zenit
Dinsdag 14 september om 21.00 uur in de CL: Dinamo Kiev – Benfica
Woensdag 15 september om 16.30 uur in de EL: Spartak Moskou – Legia Warschau
Woensdag 15 september om 18.45 uur in de CL: Sheriff Tiraspol – Shakhtar
Woensdag 15 september om 21.00 uur in de CL: Sporting – AJAX
Woensdag 15 september om 21.00 uur in de CL: Atlético Madrid – FC Porto
Woensdag 15 september om 21.00 uur in de CL: Club Brugge – Paris SG
Donderdag 16 september om 18.45 uur in de ECL: Mura – VITESSE
Donderdag 16 september om 18.45 uur in de EL: Rode Ster – Braga
Donderdag 16 september om 18.45 uur in de EL: Lokomotiv Moskou – Marseille
Donderdag 16 september om 18.45 uur in de EL: Rapid Wien – KRC Genk
Donderdag 16 september om 18.45 uur in de EL: Real Betis – Celtic
Donderdag 16 september om 18.45 uur in de ECL: Helsinki – LASK Linz
Donderdag 16 september om 18.45 uur in de ECL: Rennes - Tottenham
Donderdag 16 september om 21.00 uur in de EL: PSV – Real Sociedad
Donderdag 16 september om 21.00 uur in de EL: Monaco – Sturm Graz
Donderdag 16 september om 21.00 uur in de EL: Rangers – Lyon
Donderdag 16 september om 21.00 uur in de ECL: Randers - AZ
Donderdag 16 september om 21.00 uur in de ECL: Bodö/Glimt – Zorya Luhansk