Ajax is weer wereldnieuws: 1-5 in Lissabon, ongelooflijke avond Haller

Ajax is weer wereldnieuws: 1-5 in Lissabon, ongelooflijke avond Haller

15-09-2021 22:51
334

Ajax heeft weer van zich doen laten spreken in Europa. Door vier goals van Champions League-debutant Sébastien Haller werd de op voorhand lastige uitwedstrijd bij Sporting Portugal uiteindelijk een 'makkie' voor de Amsterdammers. Het werd 1-5 in Lissabon.

Ajax kende voorafgaand aan de wedstrijd twee sportieve aderlatingen. Niet alleen Davy Klaassen haakte af, maar ook eerste doelman Maarten Stekelenburg moest last-minute verstek laten gaan. Daardoor speelde Steven Berghuis op tien en moest Remko Pasveer (38) het doel verdedigen. Ook de voorheen bekritiseerde Haller kreeg van trainer Erik ten Hag een plek in de punt van de aanval.

Uitgerekend Haller bezorgde Ajax een droomstart in Portugal. De ongrijpbare Antony schoot al na een minuut spelen op de paal, waarna de rebound voor de Fransman was. Datzelfde scenario diende zich na negen minuten spelen opnieuw aan. Linksback Rúben Vinagre verkeek zich volledig op Antony, de Braziliaan diende Haller opnieuw en plots stond het 0-2. Een perfecte opmaat naar opnieuw een magische Europese avond voor Ajax.

Ajax had werkelijk niets te vrezen van Sporting, dat de kluts volledig kwijt was, maar toch in het zadel geholpen werd door Pasveer. De veteraan blunderde bij de aansluitingstreffer van João Fernandes. Hij kwam te vroeg uit en liet de bal vervolgens door zijn handen glippen.

Ondanks een vlekkeloze openingsfase leek het alsnog een heet avondje te worden voor Ajax, ware het niet dat Berghuis, een andere Champions League-debutant voor Ajax, de marge snel weer terugbracht naar twee. Het voorwerk was van Antony en de assist van Ryan Gravenberch.

Haller sloopt Sporting ook in de tweede helft
Wederom leek Ajax zichzelf in de vingers te snijden toen Sporting vroeg in de tweede helft terugkwam in de wedstrijd. Fernandes kopte de 2-3 achter Remko Pasveer, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel. Nog geen twee minuten later completeerde de vogelvrije Haller zijn hattrick.

De Fransman kon helemaal niet meer stuk toen hij ook zijn vierde (!) binnenprikte, waarmee hij in de voetsporen van Marco van Basten treedt. San Marco maakte ook vier goals in zijn Champions League-debuut.

Door de dubbelslag van Haller na rust was de wedstrijd na een uur definitief beslist door Ajax, dat niet groots speelde, maar wel uiterst effectief was. Voetballend zal Ten Hag nog een hoop verbeterpunten zien. De Tukker gunde Perr Schuurs, David Neres en Devyne Rensch minuten in Lissabon. En Kenneth Taylor mocht zijn Champions League-debuut maken.

Ajax speelt aanstaande zaterdag thuis tegen SC Cambuur in de Eredivisie. De volgende Champions League-ontmoeting staat gepland voor 28 september. Dan is Besiktas de tegenstander in de Johan Cruijff Arena.