Van de Ven doet zijn verhaal: 'Weinig mensen weten wat er nou écht speelde'

Van de Ven doet zijn verhaal: 'Weinig mensen weten wat er nou écht speelde'

Gepubliceerd: dinsdag 21 september 2021 om 10:30di 21-09-2021 om 10:30

Laatste update: dinsdag 21 september 2021 om 10:37di 21-09-2021 om 10:37

Micky van de Ven heeft roerige weken achter de rug, maar eindelijk kan de blik vooruit. De verdediger maakte vlak voor het sluiten van de transfermarkt een toptransfer van FC Volendam naar VfL Wolfsburg, de Duitse topclub waar Mark van Bommel de trainer is. Hoe heeft Van de Ven de afgelopen (hectische) periode beleefd?

Van de Keuken Kampioen Divisie naar de Bundesliga: de stap die Van de Ven maakt, is niet voor iedereen weggelegd. Maar de verdediger (20) was naar eigen zeggen toe aan een nieuwe impuls in zijn carrière. Hij was op jonge leeftijd al benoemd tot aanvoerder van Volendam en werd het afgelopen seizoen zelfs verkozen tot Beste Talent van de Keuken Kampioen Divisie.

Meerdere grote clubs uit Europa zaten achter Van de Ven aan. De verdediger uit Wormer is dolblij dat hij zich nu speler van Wolfsburg mag noemen. "Het begint nu allemaal een beetje te landen, ja", doet Van de Ven tegenover VoetbalPrimeur voor het eerst uitgebreid zijn verhaal. "Het was de afgelopen weken heel hectisch en pittig. Het bevalt me hier goed, heel goed. Het is een goede groep met aardige jongens en ik ben goed opgevangen."

Sportief is het even aanpoten voor Van de Ven, die bij een Champions League-deelnemer terecht is gekomen. "Het is in het begin natuurlijk even wennen, ook omdat het niveauverschil groot is. Dat wist ik van tevoren. Maar ik begin nu lekker mijn draai te vinden, dus dat is goed. Bij Volendam heb ik de laatste wedstrijden niet gespeeld, dus ik ben nog niet helemaal wedstrijdfit. De trainer wil me helemaal wedstrijdfit hebben voor hij me erbij neemt."

Het was voor Van de Ven al snel duidelijk dat Wolfsburg zijn nieuwe bestemming moest gaan worden. De Duitse club nodigde hem maanden geleden al uit voor een rondleiding. Wolfsburg heeft een van de beste accommodaties van Duitsland en pronkt daar graag mee. "Het is waanzinnig groot, ze hebben hier alles. Ik denk dat dit de beste plek is om mezelf te ontwikkelen."

"Je kunt je hier volle bak focussen op het voetbal. Week in, week uit. Voor een jonge speler is dat heel goed. Nee, er is niet gesproken over een verhuur. Ik zou meteen aansluiten bij het eerste en dan de volgende stap zetten. Dat was voor mij ook heel belangrijk. Ik heb daar goede gesprekken over gehad met de technisch directeur en met Mark van Bommel."

Voor het eerst op zichzelf
Niet alleen sportief, ook persoonlijk moet Van de Ven bijschakelen in Wolfsburg. Hij gaat voor het eerst op zichzelf wonen en zal niet altijd vrienden en familie om zich heen hebben. Het is een groot verschil met zijn oude leven in Nederland en daarom vindt Van de Ven het belangrijk dat hij de tijd krijgt om aan Wolfsburg te wennen. "Het is heel belangrijk dat je kunt aarden en je draai kunt vinden, zeker als jonge speler. Alles is nieuw hier: het land, de stad, de taal, de club. Dan is het top als je de tijd krijgt."

"En ik ga voor het eerst op mezelf wonen, dus dat is ook nieuw voor me. Mijn moeder had haar vakantie uitgesteld vanwege de transfer zodat ze met me mee kon gaan. En mijn vader is hier ook geweest. Ik heb net een appartement gevonden en daar zijn we alles voor aan het regelen. Als dat gedaan is, gaat mijn moeder weer terug. Dus dan ben ik alleen, maar vrienden en familie zullen zeker regelmatig langskomen", zegt hij.

Arbitragezaak
De transfer van Volendam naar Wolfsburg was allesbehalve een abc'tje. Het kamp-Van de Ven spande een arbitragezaak aan omdat de verdediger zich bij Wolfsburg zowel sportief als financieel kon verbeteren, maar Volendam een vertrek tegenhield. Eerder al kreeg Olympique Marseille nul op het rekest bij Volendam. Van de Ven bevestigt dat L'OM geïnteresseerd was. "Marseille is ook een hele grote club. Ik kreeg een belletje en daarna ben ik met mijn vader daarheen gevlogen. Dus ik heb Marseille wel als optie gezien, maar zij kwamen er niet uit met Volendam over de transfersom."

Van de Ven heeft tijdens het arbitrageproces een hoop over zich heen gekregen. "Het is niet leuk om negatieve dingen over jezelf te lezen, maar weinig mensen weten wat er nou écht speelde en wat er écht gaande was. Ze zien het van buitenaf en dan ziet het er heel anders uit. Het zijn vooral speculaties. In het begin lees je het allemaal, maar daarna wordt het zoveel... Dan doe je dat niet meer en laat je het allemaal varen. Ik vond het vreselijk dat er een arbitragezaak kwam, maar het is goed dat alle partijen uiteindelijk tevreden zijn en het positief afgesloten is."

"Uiteindelijk is er ook positief op de transfer gereageerd. Volendam heeft een mooi bedrag aan me overgehouden (3,5 miljoen, red.) en ik heb zelf een toptransfer te pakken. De ochtend voor ik naar Wolfsburg vertrok, heb ik Wim Jonk nog een hand gegeven. Dat gaf een goed gevoel, het was vooral ook opluchting omdat alles achter de rug is."

Raiola
Van de Ven wordt begeleid door Mino Raiola. De 53-jarige zaakwaarnemer uit Haarlem heeft voor de buitenwacht het imago van een geldwolf, maar zijn spelers zijn vrijwel altijd positief over hem. Dat is bij Van de Ven niet anders: Raiola bekommerde zich om hem tijdens de arbitragesoap, vertelt de verdediger. "Hij heeft iedere dag met mij en mijn vader gebeld, soms wel meerdere keren. Hij vroeg dan ook hoe het met mij ging, omdat het voor mij een zure periode was en ik nog jong ben. Mino heeft heel veel geregeld voor ons, die is de hele dag bezig geweest. Dagelijks had hij contact met mijn vader, dagelijks."

"Ik denk dat hij zo negatief in de media wordt gebracht omdat hij niet altijd makkelijk is voor de clubs en het beste voor zijn spelers wil. Misschien wordt er daarom zo negatief over hem geschreven. Maar hij doet het beste voor de speler en daar is hij voor. Daar is hij gewoon de beste in."

Van de Ven had voor zijn doorbraak bij Volendam geen zaakwaarnemer en legt uit waarom hij voor Raiola gekozen heeft. "Raiola was een van de weinigen die persoonlijk in mij geïnteresseerd was. Heel veel zaakwaarnemers begonnen meteen over het zakelijke. Maar Mino vroeg hoe het met mij ging en of ik gelukkig was. Er zijn er weinig die dat doen. Toen ik doorbrak bij Volendam, werd ik heel veel gebeld door zaakwaarnemers, dat sloeg nergens op."

"Tijdens het Playstationen werd ik gebeld, aan de eettafel werd ik gebeld. En ze hadden allemaal hetzelfde praatje. Dat ging iedere dag door. Ik zei tegen mijn vader dat ik daar gek van werd, maar ik vroeg me vooral af hoe ze allemaal aan mijn nummer kwamen. Ik heb ze allemaal doorverwezen naar mijn vader. Als hij er een goed gevoel bij had, ging hij eerst zelf op gesprek. En pas daarna nam hij mij mee. We hadden bij Mino gewoon het beste gevoel. Hij heeft ons daarna ook uitgenodigd in Monaco (waar Raiola woont, red)."

Samen met Raiola en zijn vader bereidde Van de Ven de volgende stap in zijn loopbaan voor. "Ik was daar wel aan toe, ja. Dat wilde ik eigenlijk vorig jaar al, maar toen ben ik gebleven. Dan lig je meer onder een vergrootglas omdat je een talent bent en een goed seizoen hebt gedraaid. Op fysiek vlak en slimheid heb ik zeker stappen gemaakt, maar er zijn veel dingen die nog beter kunnen. Daar ben ik blij om, want anders zou het ook niet goed zijn. Ik ben altijd wel hetzelfde gebleven. Mijn vader heeft me vooral op het mentale vlak veel bijgebracht."

Feyenoord probeerde transfer te kapen
Het is uiteindelijk Wolfsburg geworden voor Van de Ven, maar het had ook zomaar Feyenoord kunnen zijn. Via Feyenoord Transfermarkt lekte op Deadline Day uit dat Feyenoord tóch de financiële middelen had om Van de Ven te kopen. De verdediger heeft dat nieuws meegekregen. "Haha ja, zeker weten. We werden op de laatste dag gebeld dat Feyenoord me toch wel kon halen, eerder konden ze dat niet."

"Feyenoord was een serieuze optie, een prachtige club waar ik een heel goed gesprek mee heb gehad. Maar op dat moment had ik al heel lang contact met Wolfsburg. Die wilden me echt heel graag hebben. Ze spraken zoveel vertrouwen in me uit en namen steeds maar weer contact op. Dat doet een club niet voor niets. Vandaar dat mijn keuze uiteindelijk op Wolfsburg is gevallen."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws