'Aan Europees voetbal denken we nu zeker niet, moeten eerst deze flow vasthouden'

4 oktober om 12:00
Laatste update: 4 oktober om 12:07

Willem II is sterk aan het nieuwe seizoen begonnen. De Tilburgers staan nu vierde in de Eredivisie, ondanks een nipte nederlaag bij Heracles Almelo afgelopen weekend (3-2). VoetbalPrimeur spreekt met middenvelder Driess Saddiki over de verrassende seizoenstart van Willem II.

De goede seizoenstart zorgt voor lichte verbazing bij Saddiki. "In de voorbereiding presteerden we goed, maar door corona kwam die twee weken min of meer stil te liggen. In onze eerste wedstrijd kregen we een draai om onze oren (0-4 verlies tegen Feyenoord, red.)", vertelt hij aan VoetbalPrimeur. "Doordat we een moeilijke start hadden, zijn we hard blijven trainen. We hebben onze mindere start naast ons neergelegd. Na Vitesse-uit is er iets opgebloeid. Nu staat er een team."

Vorig seizoen streed Willem II met trainer Zeljko Petrović tot de laatste speeldag tegen degradatie. Het contrast met deze voetbaljaargang is dus enorm bij de Tilburgers. Saddiki weet niet precies hoe dat komt, al ziet de 25-jarige middenvelder wel dat er veel dingen zijn veranderd met Grim voor de groep. "De trainer heeft echt stabiliteit gebracht in het team. We hebben regels waar we ons aan moeten houden. We moeten respect hebben voor elkaar en een team zijn, ook de jongens die op de bank zitten. We moeten ook altijd op tijd zijn. Je zorgt ervoor dat je er een kwartier van tevoren al bent. De trainer hamert daarop."

"Natuurlijk hadden we vorig seizoen ook van dit soort regels", vervolgt Saddiki. "Maar het liep toen niet goed, waardoor ze misschien minder goed werden nageleefd. Het gaat dan toch al slecht. Het is moeilijk om alles goed te blijven doen, omdat je al in een negatieve spiraal zit. Je denkt dan: pfoe, dat ook nog. Ik wil niet zeggen dat het echt is gebeurd, maar ik kan het me wel voorstellen."

'We denken niet aan Europees voetbal'
In het door corona onderbroken seizoen 2019/20 verraste Willem II ook al vriend en vijand. Toen behaalden de Tilburgers zelfs de Europa League-voorrondes. "Daar was ik ook bij en dat was geweldig om mee te maken", vertelt Saddiki. Van buitenaf klinken er geluiden dat Willem II dit seizoen opnieuw kans maakt op Europees voetbal. Intern wordt daar echter niet over gesproken, stelt Saddiki. "Nee, aan Europees voetbal denken we nu zeker niet. We proberen eerst zoveel mogelijk punten te halen en goed voetbal te laten zien. We moeten ervoor zorgen dat we deze flow vasthouden. Het kan zomaar zijn dat de wereld er over twee of drie weken weer anders uitziet."

"De trainer hamert er ook op dat we zo door moeten blijven gaan. Wat hij zegt, klopt: we kunnen niet denken dat het vanzelf wel komt. We moeten er honderd procent voor blijven gaan", vervolgt Saddiki. De geboren Tegelnaar ziet een belangrijk verbeterpunt voor Willem II. "We kunnen soms meer rust hebben aan de bal. Maar verder gaat het nu gewoon erg goed. We kunnen knokken en verdedigen als dat moet. We staan echt goed georganiseerd."

Ook persoonlijk mooi seizoen
Zelf is Saddiki eveneens bezig aan een sterk seizoen. Hij stond bij alle Willem II-duels van dit seizoen in de basis. Dat terwijl Saddiki vorig seizoen kwakkelde met blessures. "Dat was mentaal zwaar. Ik zag dat het minder ging bij de jongens en wilde graag helpen, maar dat ging gewoon niet. Gelukkig heb ik nog wat wedstrijden meegepikt aan het eind van vorig seizoen."

In deze voetbaljaargang kan Saddiki dus rekenen op het vertrouwen van Grim. Daar is de controleur erg blij mee. "Aan het begin vertelde hij me al dat ik een goede speler ben en dat hij zich wil richten op het spel aan de bal", stelt Saddiki. "Dat is mijn belangrijkste verbeterpunt, al gaat dat steeds beter. De trainer geeft trainingen waarbij ik veel aan de bal kom. Het is fijn dat hij me helpt om beter te worden. Hij geeft me nog een extra zetje in mijn rug."

Saddiki heeft het ook met assistent-trainer Denny Landzaat over zijn spel. Een tip van de oud-middenvelder kwam goed van pas voor Saddiki tegen PSV. "Met Denny heb ik het er vaak over dat ik meer vooruit moet komen, naar de bal toe. Tegen PSV deed ik dat, waarna ik de assist gaf op Nunnely voor de 2-1. Dat was heerlijk."


Saddiki houdt Mario Götze van de bal tegen PSV

Contractverlenging?
Bij Willem II beschikt Saddiki wel over een aflopende verbintenis. Wordt er al gesproken over een contractverlenging? "We gaan kijken hoe dat zal uitpakken. Of ik er zelf voor opensta? Natuurlijk. Ik voel me goed hier en dit is een mooie club", besluit hij.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)