Ajax zoekt 'type De Zerbi': "Farioli werkte met hem samen, Xavi weg van Cruijff"

18-11-2023 08:55 Laatste update: 20-11-2023 13:12
30

Met Roberto de Zerbi als ideaalbeeld zoekt Ajax voor het nieuwe seizoen naar een jonge, vooruitstrevende trainer, zo schreef Het Parool. In #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur, vallen de namen van onder meer Jordi Cruijff, Francesco Farioli en Will Still.

Kaj Ramsteijn komt allereerst met Still op de proppen. "Dat is wel een hele bijzondere, want hij is eigenlijk een Football Manager-fanaat", zegt de voormalig Feyenoord-verdediger en videoredacteur van VoetbalPrimeur in #DoneDeal. Er wordt wel een kanttekening geplaatst: "Het is meer een motivator en het druk zetten doet hij heel erg goed. Hij speelt niet fantastisch voetbal, à la De Zerbi."

Farioli past wat dat betreft beter in de profielschets. De 34-jarige Italiaan was voorheen assistent van De Zerbi bij Sassuolo en staat nu tweede in de Ligue 1 met OGC Nice. "Hij heeft Pablo Rosario naar rechtsback gehaald, die eigenlijk als extra middenvelder speelt. Farioli blaast spelers als Rosario nieuw leven in. Het zit heel goed in elkaar", stelt hoofdredacteur Dennie van Laar.

Volgens Het Parool is de kans groot dat de keuze van Ajax op een buitenlander valt, omdat de beste Nederlandse opties al bezet zijn. "En Pascal Jansen dan van AZ? Dat vind ik een goede", reageert Ben Rienstra. "Hij neemt het moeiteloos over van Arne Slot." Ramsteijn noemt ook Wim Jonk. "Die twee zou je in Nederland zeker moeten overwegen."

Van Laar komt nog met een 'romantische' optie: hij vindt dat Cruijff bij de club betrokken moet worden. "Xavi is helemaal weg van hem op tactisch vlak. Als Xavi elke week met hem spart, dan denk ik dat je daar ook wel een lijntje naar uit kan gooien."

Bekijk #DoneDeal met Ben Rienstra hieronder of luister de podcast via Spotify!