'Ajax en Doyen? Nee dat geloof ik niet. Zo stom zullen ze niet zijn"

18 maart om 07:51

Mister Ajax Sjaak Swart gelooft niets van het Volkskrant-verhaal over banden van Ajax met investeringsmaatschappij Doyen. Eerder stelde het dagblad dat Ajax een agent van Doyen heeft ingeschakeld om de jeugdige spelers te verkopen voordat hun contract afliep. En daarvoor kreeg de makelaar dan een bepaalde fee.

"Ajax?", reageert Swart in gesprek met AjaxPrimeur als hij de naam Doyen hoort vallen. "Nee. Dat geloof ik niet. Wie zegt dat? Zo stom zullen ze niet zijn. Daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. Wat dat betreft doet Ajax goed werk."

Volgens het verhaal ging Ajax met een Doyen-agent in zee om te voorkomen dat jeugdspelers gratis de deur van de Arena uit wandelden na hun contractperiode. De contracten met de bewuste makelaar Matthew Kay zijn nu aangepast, aangezien FIFA-reglementen een dergelijke constructie niet meer toelaten.

Ajax-jeugdspelers Abdelhak Nouri, Mauro Savastano, Zakaria El Azzouzi en Elton Acolatse zouden clausules in hun contracten hebben gehad met als doel deze spelers te verkopen voor het aflopen van hun contract. Nu is dat door de FIFA-regels niet meer mogelijk. Investeringsmaatschappijen kunnen geen transferrechten meer bezitten.