Chinezen nemen ADO over: Dit klinkt als een koopje, daar ben ik eerlijk in
"En in principe betalen ze dat bedrag aan één man: Van der Kallen"

Chinezen nemen ADO over: "Dit klinkt als een koopje, daar ben ik eerlijk in"

16-07-2014 09:08
11

ADO Den Haag valt in Chinese handen. De gemeente Den Haag is dinsdag akkoord gegaan met de overname door het Chinese bedrijf United Vansen International Sports, waardoor weinig een overname nog in de weg lijkt te staan.

Jos Smulders, sportmarketing-expert bij Sportvibes, ziet zodoende dat de ooievaar wordt ingeruild voor de pekingeend. De reclame-expert heeft ook wel een idee hoeveel het bedrijf betaalt om ADO over te nemen. "Het is tussen de 8,5 en 10 miljoen euro. Dat is het verhaal dat ik het meest heb gehoord", zegt hij in gesprek met BNR Nieuwsradio.

"In principe klinkt dit als een koopje, daar ben ik eerlijk in. En in principe betalen ze dat bedrag aan één man: Van der Kallen", vervolgt Smulders, die een parallel trekt met FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren. "Die heeft onderhand tussen de 30 en 35 miljoen in de club zitten. Maar aangezien de heer Van der Kallen een vrij gerenomeerde zakenman is en hij deze zaak heel erg graag wil doordrukken, denk ik dat hij er niet minder van wordt. Wat hij exact in ADO heeft gestopt vanaf 2007 toen hij het overnam weet ik niet, maar het zullen enkele miljoenen zijn."

Smulders is benieuwd wat ADO aan de komst van United Vansen gaat hebben. "Het is een gerenommeerd bedrijf in organiseren van evenementen. Maar ze hebben geen enkele ervaring met een voetbalclub. Het lijkt er een beetje op dat ze het gewoon proberen en kijken hoe het bevalt. Wellicht komt er straks een aantal Chinese voetballers hierheen." De Chinezen verzorgden onder meer  de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking in 2008. Ook haalde het bedrijf Europese voetbalwedstrijden naar China.