Degradatie uit Eredivisie zorgt niet voor faillissement: RKC voorlopig gered
Gemeente Waalwijk reikt opnieuw helpende hand toe

Degradatie uit Eredivisie zorgt niet voor faillissement: RKC voorlopig gered

02-09-2014 23:08
5

RKC Waalwijk is voorlopig van de ondergang gered. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad van Waalwijk stemde dinsdag in met een voorstel om de Jupiler League-club voor een faillissement te behoeden. 

De gemeenteraad had wel moeite met de tweede redding in slechts vijf jaar tijd. Het voorstel werd met vijftien tegen dertien stemmen aangenomen. Er zijn enkele oplossingen bedacht die er uiteindelijk toe moeten leiden dat de Waalwijkse club, die afgelopen seizoen degradeerde, het hoofd boven water kan houden.

Zo hoeft het noodlijdende RKC, dat bij de gemeente flinke schulden heeft, dit seizoen geen stadionhuur meer te betalen. De huur van het stadion zal daarnaast structureel worden verlaagd van 450.000 euro naar 342.000 euro per jaar. De huurschuld uit 2008, zo'n 332.000 euro, wordt omgezet in een lening.

Wethouder Ronald Bakker (VVD) zei dat de gemeente Waalwijk eigenlijk met de rug tegen de muur staat. Als de gemeente RKC niet te hulp schiet, is de schade door een mogelijk bankroet veel groter. Een faillissement zou de gemeente circa negen miljoen euro kunnen kosten door afschrijving op de boekwaarde van het stadion, een niet afgeloste lening en achterstallige huur.

Algemeen directeur Remco Oversier van RKC is verheugd over het besluit van de gemeenteraad. "De eerste stukjes van de puzzel zijn gelegd." Hij zei dat RKC spoedig met de belastingdienst, andere schuldeisers en belanghebbenden over de redding van de club zal overleggen. RKC is in problemen gekomen door een belastingschuld en degradatie naar de eerste divisie. Daardoor krijgt de club minder televisiegeld.

De gemeente Waalwijk heeft RKC de afgelopen jaren vaker geholpen. In 2000 werd het stadion gekocht. In 2010 verlaagde de gemeente ook al de huur voor RKC.