Trainersvak valt Van Basten zwaar: Dit moment zo lang mogelijk willen uitstellen
"Regelmatig kwamen er spanningen boven waar ik niet op een fijne manier mee omging"

Trainersvak valt Van Basten zwaar: "Dit moment zo lang mogelijk willen uitstellen"

16-09-2014 10:15
1

Marco van Basten is niet langer de hoofdtrainer van AZ. De spanning die het trainersvak met zich meebrengt is de oud-voetballer te veel, liet hij weten tijdens een persconferentie in Alkmaar.

"Ik heb een week of drie geleden last gehad van fysieke problemen door stress", vertelt Van Basten dinsdag tijdens een persconferentie. "Dat is mij de afgelopen jaren vaker gebeurd. Ik kon het niet meer opbrengen om naar de training te gaan. Wat ik al zei, ik heb het vaker meegemaakt. Uiteindelijk is het toch zwaarder dan ik zelf zou hebben gewild. Ik heb er goed over nagedacht. Je kunt het op twee manieren beïnvloeden: of je gaat ander werk doen, of je gaat je werk anders doen." Van Basten koos voor het laatste.

Alex Pastoor wordt de nieuwe hoofdtrainer van de club uit Alkmaar, Van Basten gaat aan de slag in een 'Dennis Bergkamp-rol'. De oud-voetballer fungeert bij Ajax als assistent van hoofdtrainer Frank de Boer en zoekt op nadrukkelijk verzoek de luwte. "De verantwoordelijkheid die ik vanaf het begin heb gehad, gaat iets veranderen. Dat houdt in dat Alex de eindverantwoordelijkheid zal nemen. Ik zal erbij zijn als tweede man. Dat hebben we besproken met AZ", aldus de oud-voetballer.

"Ik heb het idee dat die functie me goed zal bevallen"
"Daar had AZ in eerste instantie best wel moeite mee. Ze hebben ingezien dat het een serieuze zaak was en zijn bereid geweest daarin mee te denken. Wat mij betreft is dat allemaal prima in orde zo. Ik hoop dat ik op deze manier een positieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de spelers van AZ. Het is goed dat de situatie duidelijk is, dat Alex eindverantwoordelijke is en ik de tweede man. Ik heb het idee dat die functie me goed zal bevallen, dat moeten we de komende maanden bekijken."

De afgelopen dagen voerden AZ, Van Basten en de andere leden van de technische staf volop overleg. Tot opluchting van Van Basten kan hij in een andere setting actief blijven bij AZ, dat met Pastoor nog wel enkele puntjes op de i moet zetten. "Het feit dat ik hier ben heeft allereerst te maken met dat ik happy ben bij AZ", zegt Van Basten, die vervolgens dieper in ging op zijn fysieke klachten.

"Dit is uiteindelijk iets dat te vaak terugkomt"
"Ik heb de afgelopen tien jaar bij een aantal clubs in Nederland en het Nederlands elftal gewerkt. Regelmatig kwamen er spanningen boven waar ik niet op een fijne manier mee omging. Uiteindelijk wil je op een prettige manier je werkt doen. Als speler kun je je fysiek makkelijker uiten met spanning. Als voetballer, in mijn geval, had je veel meer invloed op het resultaat dan als trainer. Ik heb de nodige cursussen gedaan, met de nodige mensen gesproken. Ik heb daar hard aan gewerkt. Ik vind het vak van trainer een mooi vak en ik heb dit moment zo lang mogelijk willen uitstellen. Dit is uiteindelijk iets dat te vaak terugkomt."

De gesprekken over de toekomst van Van Basten in Alkmaar kwamen in een ander daglicht te staan, nadat De Telegraaf afgelopen week groot uitpakte met het verhaal dat Van Basten niet langer hoofdtrainer van AZ zou zijn. "Het heeft voor een hoop onrust gezorgd. Daardoor is er ook dit weekend heel veel aandacht aan gegeven, terwijl wij duidelijk hebben gezegd: Marco blijft enkele weken thuis, na de wedstrijd tegen sc Heerenveen geven wij duidelijkheid."